Zonsverduistering op 20 maart gedeeltelijk zichtbaar

door admin
Zonsverduistering op 20 maart gedeeltelijk zichtbaar

De meteorologische lente is al op 1 maart begonnen. De astronomische lente begint dit jaar op 20 maart om 23.45 uur. De overgang van de seizoenen verloopt ongemerkt, maar dit jaar vindt er die dag een natuurverschijnsel plaats, waar veel mensen kilometers voor reizen om het te aanschouwen: een zonsverduistering.

 

Eclips

 

Als de maan in een rechte lijn precies tussen de zon en de aarde staat, wordt de zon door de maan aan het oog onttrokken. Dit bijzondere fenomeen heet een zonsverduistering of zonne-eclips. Bij een maans-eclips staat de aarde in het midden. Maans- en zonsverduisteringen komen gemiddeld 4 – 7 keer per jaar voor en zijn vaak slechts gedeeltelijk zichtbaar.

 

Volle maan

 

Op 5 maart is het de laatste volle maan van de winter. Op dat moment staat de maan het verst van de aarde vandaan, op 406.388 km. Hierdoor lijkt hij 16% kleiner dan wanneer hij het dichtstbij staat, op 20 maart.

 

Noord-Europa

 

De totale zonsverduistering van 20 maart zal 2 minuten en 47 seconden duren. Om de zon volledig achter de maan te zien verdwijnen, moet u naar Noord-Europa. Het best zal de eclips te zien zijn vanuit Spitsbergen en de Faeröer.

 

Spanje

 

De zonne-eclips is vanuit Spanje gedeeltelijk zichtbaar. In Madrid begint de eclips om 9.05 uur. Daar bereikt hij zijn hoogtepunt om 10.08 uur, waarbij de zon voor 67% achter de maan verdwijnt en is om 11.18 uur de zon weer voor 100% zichtbaar. Op de Canarische Eilanden begint het spektakel iets eerder, om 7.45 uur (lokale tijd). Om 8.39 uur is de zon voor 46% verdwenen en om 9.38 uur weer helemaal zichtbaar. In A Coruña in het noorden van Spanje zal de zon voor 76% aan het oog onttrokken worden.

 

Nederland en België

 

Ook vanuit Nederland en België is de eclips gedeeltelijk te zien, waarbij 81% van het oppervlak van de zon bedekt wordt door de maan. Afhankelijk van de precieze locatie van waaruit gekeken wordt naar de eclips, zal het spektakel in Nederland en België beginnen rond 9.25 uur met een klein deukje aan de rechterrand van de zon. Rond 10.40 uur zal de eclips zijn hoogtepunt bereiken waarbij de zon voor 81% aan het zicht onttrokken wordt. Tegen 11.45 is in Nederland en België de zon weer volledig zichtbaar.

 

Bescherm uw ogen

 

Om oogbeschadigingen te voorkomen kunt u het beste door de EU goedgekeurde eclips-brillen of filters gebruiken. Deze hebben een verduisteringsfactor van 5 of hoger. Ook een lasbril geeft voldoende bescherming. Kijk zelfs tijdens een volledige zonsverduistering nooit rechtstreeks in de zon zonder oogbescherming.

 

Klok


In het laatste weekend van maart worden in heel Europa de klokken weer een uur vooruit gezet. In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart gaat om 2.00 uur de klok vooruit naar 3.00 uur.

Dit vind je misschien ook leuk