Fiscale gevolgen als je je woonplaats in twee landen hebt

door admin
Fiscale gevolgen als je je woonplaats in twee landen hebt

Desondanks zul je rekening moeten houden met zaken waar je eigenlijk liever je hoofd niet over breekt, zoals belastingen of registratieplicht. We hebben eerder gepubliceerd over de fiscale gevolgen voor niet-Spanjaarden die in Spanje wonen. In dit artikel bespreken we hoe het zit als iemand in twee (of meer) landen woont.

Verdrag met Nederland en België

Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen. Volgens dit zogenaamde ‘Convenio de doble imposición’ wordt op de volgende manier bepaald voor welk land iemand als resident aangemerkt wordt:

  1. Het woonplaatsbeginsel: het land waar iemand een permanente verblijfplaats heeft, is doorslaggevend. Personen die in beide landen een woning hebben, zijn ingezetene van dat land waarin ze meer nauwe persoonlijke en zakelijke relaties hebben. 
  2. Als het op grond hiervan niet bepaald kan worden, hangt het af van het land waarin de persoon de meeste tijd woont. 
  3. Het nationaliteitsbeginsel: bij personen die gewoonlijk in beide of geen van de landen wonen, geeft het land waarvan ze de nationaliteit dragen de doorslag.
  4. Als iemand de nationaliteit draagt van beide of geen van de landen, zullen de bevoegde autoriteiten de zaak in onderling overleg bepalen.

 

Certificaat

De status van niet-resident van een bepaald land wordt aangetoond door middel van een certificaat dat aangevraagd kan worden bij de fiscale autoriteiten van het land waarvan men wel ingezetene is. Over het algemeen zijn deze certificaten één jaar geldig.

Wanneer ben je ingezetene van Spanje?

Concreet: als ingezetene van Spanje worden aangemerkt natuurlijke personen die:

  1. Meer dan 183 dagen van een kalenderjaar in Spanje verblijven.
  2. Hun hoofdactiviteiten of economische belangen vooral in Spanje hebben liggen.
  3. Van wie de wettelijke partner en minderjarige kinderen meestal in Spanje wonen.

 

Ook worden als resident in Spanje beschouwd rechtspersonen die:

  1. Hun vennootschap opgericht hebben volgens de Spaanse wet.
  2. Gevestigd zijn in Spanje.
  3. Hun directiekantoor hebben op een adres in Spanje.

 

Vragen?

Voor alle vragen op het gebied van fiscale residentie kun je terecht bij Arcos & Lamers Asociados, uw advocatenkantoor in Spanje. Het team staat klaar met deskundig juridisch en fiscaal advies op zowel dit specifieke als vele andere gebieden.

Dit vind je misschien ook leuk