Verloot je huis in Spanje nieuw Spaans fenomeen?

door admin
Verloot je huis in Spanje nieuw Spaans fenomeen?

Maria Amparo Bolumar wilde af van haar woning in het oude centrum van Segorbe in de Spaanse provincie Castellon op 36 kilometer van de kust. Het in zeer goede staat verkerende huis, met vier slaapkamers, twee badkamers, een opslagruimte, een woonkamer en aparte keuken stond al twee jaar te koop. Op af en toe een bezichtiging na, gebeurde er niets. 

Ingewikkeld bureaucratisch proces

Bolumar besloot haar woning te verloten. Ze kreeg hiervoor na een ingewikkeld bureaucratisch proces van bijna 7 maanden toestemming van de Spaanse belastingdienst. Ze bood de loten à 10 euro per stuk aan via de door haar zoon Pepe opgerichte website LotoHome.es, via een stand op straat en in de winkels van vrienden en kennissen. 

De verkoop van de loten liep in het begin niet zo lekker. Tot werd besloten dat alleen de verkochte lotnummers meegenomen zouden worden in de trekking. Dat wekte de interesse van veel meer gegadigden die hun kans op een woning voor een tientje zagen toenemen. De belangstelling kwam niet enkel uit de regio. Maar liefst 8.000 loten werden verkocht in Madrid. Veel mensen hier zoeken een tweede woning en de woning waar het om gaat heeft een aantrekkelijk formaat en ligt vlakbij de kust en op minder dan drie kwartier rijden van de stad Valencia. Er was echter tot verbazing van de huiseigenaresse ook belangstelling uit Polen en Canada.

Grote dag

Afgelopen maandag was de grote dag. Bij een notaris werden vijf balletjes getrokken die samen het nummer 42.916 vormden. Tot op heden is niets over de winnaar bekend. Deze heeft een jaar te tijd om de woning op te eisen. Bij de prijs inbegrepen zitten alle kosten van de overdracht, dus de winnaar krijgt een woning ter waarde van 90.000 voor een tientje. Ook Bolumar is gelukkig met het resultaat. Ze zou 100.000 euro hebben opgehaald.

De eigenaar van het winnende lotnummer heeft een jaar om de woning op te eisen. Dit kan hij of zij doen zonder kosten, omdat deze allemaal voor rekening komen van Bolumar.

De loten zijn in heel Spanje verkocht – met name Madrid – en zelfs ver daarbuiten. Mensen uit Polen of Canada waren ook wel geïnteresseerd in een ruime woning vlakbij het strand van een van Spanje’s populairste kusten. 

LotoHome.es

Bolumar’s zoon heeft er wellicht ook iets aan overgehouden: hij geeft nu via de door hem opgerichte website advies aan mensen die ook overwegen hun huis te verloten. Het hele proces zou de woningeigenaar minstens 1.300 euro kosten. Van alle via de website verkochte loten, ontvangt Pepe een commissie van 2%.

Dit vind je misschien ook leuk