Spaanse hypotheek 18% duurder dan in rest van Eurozone

door admin
Spaanse hypotheek 18% duurder dan in rest van Eurozone

Het is de Europese Centrale Bank (ECB) nog niet gelukt de rentecijfers in de Eurozone gelijk te trekken. De ECB presenteerde afgelopen donderdag cijfers waaruit blijkt dat het in Spanje gemiddeld 18% duurder is een hypotheek af te sluiten dan in andere Eurolanden. Met een historisch lage rentestand van 0,05% zijn de kredietkosten in alle landen drastisch gedaald. Maar waar in de rest van Europa een hypotheek afgesloten kan worden tegen een gemiddelde rente van 2,38%, betaalt de Spanjaard over een zelfde hypotheek 2,81% rente. Een gemiddelde hypotheek kost in Portugal de helft en in Griekenland bijna een derde van wat er in Spanje voor betaald moet worden.

 

Eigendom

 

Volgens deskundigen brengt de wederopbouw van de financiële sector in Spanje deze hogere rentepercentages met zich mee. Daarbij komt dat 83% van de Spaanse woningen in eigendom is en er dus een grote vraag is naar hypotheken. 

 

Sparen loont niet

 

Door de rigoureuze daling van huizenprijzen in de afgelopen jaren, daalde ook het rentepercentage. Dat betekent dat geld apart zetten nu ook minder oplevert. In de Eurozone betalen banken gemiddeld iets meer dan 1% aan rente over banktegoeden. In Spanje ligt dit percentage beduidend lager met 0,49%. De Spaanse banken hebben de rentepercentages niet evenredig laten dalen: lenen is duur, sparen levert weinig op.

 

Gedragscode voor het bankwezen

 

Door de economische crisis kunnen veel Spaanse huizenbezitters hun hypotheekkosten niet meer opbrengen en lopen ze het risico op straat gezet te worden. Om deze mensen te helpen heeft de Spaanse overheid in 2012 een gedragscode voor het bankwezen opgesteld, de zogenaamde Código de Buenas Prácticas Bancarias, waarmee mensen met hypotheekschulden geholpen kunnen worden. Volgens deze richtlijnen kan de bank een afgesloten hypotheek openbreken om voor een bepaalde tijd een lager rentepercentage af te spreken, een gedeelte van de schuld kwijt te schelden of een andere betalingsregeling overeen te komen waarbij de schuldenaar nog twee jaar in het huis kan blijven wonen tegen betaling van huur.

 

Hypotheekschulden

 

In 2014 hebben bijna 23.000 mensen met betalingsproblemen hun hypotheekverschaffers gevraagd om een regeling in het kader van deze gedragscode. Slechts in de helft van de gevallen gaven de banken hieraan gehoor. Banken zijn namelijk niet verplicht de gedragscode te volgen. Volgens het ministerie van Economische Zaken zijn sinds het bestaan van de gedragscode meer dan 31.500 gezinnen uit de problemen geholpen. De vraag om hulp is in de afgelopen jaren drastisch gestegen, van enkele honderden in 2012 naar 22.998 in 2014. Het totaal staat nu op 37.416 aanvragen.

Dit vind je misschien ook leuk