Bier gemaakt met eikels uit Extremadura

door admin
Bier gemaakt met eikels uit Extremadura

Dat is logisch. Minder logisch is dat er ook bier is dat de naam ‘Ibérica de bellota’ draagt. Cerex Ibérica de Bellota wordt gemaakt door een brouwerij in Extremadura. Het is het eerste bier ter wereld dat – al jarenlang – wordt gebrouwen met eikels (bellotas) als ingrediënt.  Die eikels geven een bijzondere smaak aan het bier waardoor het zich kan onderscheiden van de talloze andere bieren op de markt van ambachtelijke bieren.

De naam van het in Zarza de Granadilla (Cáceres) gebrouwen bier ‘Cerex Ibérica de Bellota’ klinkt goed. En dat is de smaak ook, volgens Alfonso Vallejo van Cerex. ‘De eikel geeft een extra bittere smaak aan de smaak van hop, anders dan in de normale ambachtelijke bieren’, aldus Vallejo. De smaak neigt een beetje naar aarde en doet denken aan de grasvlakten met eiken waar Extremadura er zoveel van heeft, zo omschrijft Vallejas lyrisch in de krant 20Minutos. Hij gaat verder: ‘De eikels voegen een nootachtige smaak toe waardoor een evenwichtig bier ontstaat’.

Eikel en kers

Het bier is eigenlijk gemaakt met een van de twee grootste iconen uit de landbouw in Extremadura: de eik en de kers. Vanzelfsprekend produceert Cerex ook kersenbier. Het eikeltjesbier won in 2013 de nationale prijs voor het beste voedingsproduct van het jaar (Premio Nacional al mejor Producto Alimentario del año 2013), zo is te lezen op de website waar je al een flesje bier bestelt voor 2 euro. Het bier wordt in diverse online winkels aangeboden. Zoek op ‘Cerex Ibérico de bellota’ in een of andere zoekmachine en je vindt genoeg mogelijkheden het bier te bestellen en uit te proberen. Proost!

Dit vind je misschien ook leuk