Spaanse jongeren maken door crisis traditionelere keuzes

door admin
Spaanse jongeren maken door crisis traditionelere keuzes

Dat blijkt uit een onderzoek van het particuliere instituut Centro Reina Sofía sobre Adolenscia y  Juventud. “De afgelopen jaren zijn de Spaanse jongeren, wellicht als gevolg van de economische crisis, orthodoxer en formeler geworden. Ze hebben een proactieve houding ten opzichte van de maatschappij waarmee zij zich nauw betrokken voelen en spreken hun bezorgdheid uit over de veiligheid”, aldus het onderzoek.

Jongeren willen politieke vernieuwing

Voor het uitbreken van de economische crisis in 2008 had slechts 27% van de jongeren interesse in politieke zaken. De crisis heeft echter de belangstelling voor politiek sterk aangewakkerd binnen deze leeftijdscategorie, die nu pleit voor een wijziging van het huidige politieke systeem.

Bijna de helft van de ondervraagde jongeren geeft aan geen vertrouwen meer te hebben in de conventionele politiek en een voorkeur te hebben voor een alternatief politiek systeem waarbij de participatie van de Spaanse burgers een belangrijk onderdeel uitmaakt.

Ook is 80% van de jongeren van mening dat de politieke partijen alleen maar bezig zijn met het winnen van stemmen en zich niet bezighouden met het belang van de burgers. Ongeveer de helft van de ondervraagde jongeren geeft aan verontwaardigd te zijn over de huidige politiek waar ze geen vertrouwen in hebben en die ze als incompetent betitelen.

Actieve rol

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren zich steeds bewuster zijn van de sociale problemen en zich steeds vaker bereidwillig tonen om een actieve rol te spelen in het bestrijden van maatschappelijke problemen. 85% van de ondervraagden geeft aan mee te doen aan een protestactie, bijna 83% is bereid mee te doen aan een staking en 70% zou zich inzetten om een uithuisplaatsing tegen te houden.

Driedeling onder de jongeren

Bij het onderzoek werd een driedeling gemaakt van de ondervraagde jongeren tussen de 18 en 25 jaar. De grootste groep (46%) bestond uit ‘politiek bewuste en actieve jongeren’. Zij tonen zich betrokken bij politieke onderwerpen, leven een duidelijke ideologie na en strijden voor een politieke verandering.

Hiertegenover staat een groep jongeren (37%) met een conservatievere houding. Zij hechten grote waarde aan de politiek als instrument voor het besturen van het land en geloven in de kracht van de overheid. Zij zien het huidige systeem liever niet veranderen. De kleinste groep (17%) bestaat uit de ‘passieve individuen’ die minder interesse tonen voor verandering van het huidige politieke systeem en maatschappelijke kwesties.

Dit vind je misschien ook leuk