Leider Podemos gaat eindelijk in debat op Spaanse TV

door admin
Leider Podemos gaat eindelijk in debat op Spaanse TV

Het is de eerste keer dat Iglesias een verzoek tot deelname aan een debat accepteert. Eerder wees hij eenzelfde verzoek gedaan door Canal Cuatro af. Het programma waarin hij tegenover Rivera zal staan is ‘Al Rojo Vivo’ van La Sexta, zo was te lezen op de Twitter-account van de omroep: ‘Albert Rivera en Pablo Iglesias zullen met elkaar in debat gaan’.

Afgewezen

Zes dagen geleden nog wees Iglesias de mogelijkheid dat hij in een debat op zou treden af tijdens een interview met Pepa Bueno in het programma ‘Chester’. Zijn argument was dat hij eerst een debat zou willen hebben met de socialist Pedro Sánchez van de PSOE omdat hij er de voorkeur aan geeft de dingen op de ‘juiste volgorde’ te doen.

Debat met vier grootste partijen

Een dag later stelde Rivera voor een debat te organiseren met de leiders van de op dit moment in de peilingen vier grootste partijen in het Spaanse politieke spectrum. Dit zou uitgezonden moeten worden door alle omroepen en media en de Spaanse premier Mariano Rajoy zou er ook aan deel moeten nemen.

‘Niet in parlement’

De PP wees dit aanbod af met als argument dat Podemos en Ciudadanos als partijen geen vertegenwoordiging hebben in het Spaanse parlement. De PSOE deed hetzelfde met het excuus dat juist de regionale en gemeentelijke kandidaten voor de vier partijen in debat met elkaar zouden moeten gaan en niet de landelijke partijleiders.

Daarop veranderde Iglesias van mening en toonde zich beschikbaar om te debatteren met ‘wie dan ook’, zoals hij ook eerder aangaf.

Peilingen

Volgens recente peilingen zijn de vier grootste partijen in het Spaanse politieke landschap nu de Partido Popular, Podemos, PSOE en Ciudadanos. De partijen hebben nauwelijks meer dan 1 procent verschil in de peilingen en schommelen allemaal om en nabij de 20 procent van de kiezers. Dit is al een tijdje zo en het lijkt erop dat het einde nabij is van het tweepartijenstelsel dat de jonge democratie in Spanje bijna vier decennia heeft gedomineerd.

Dit vind je misschien ook leuk