Na recordbrekende hittegolf gaat het weer regenen

door admin
Na recordbrekende hittegolf gaat het weer regenen

Boven de Atlantische Oceaan bouwt zich stormachtig weer op dat zich van de Atlantische Oceaan richting het oosten uitbreidt. Naar verwachting gaat Spanje op dinsdagmiddag getroffen worden door regenval met een daling in temperaturen van circa 5 graden.  

Het eerst zal noord-oost Spanje (Barcelona e.o.) worden getroffen door uitlopers van de kille luchtstroom boven midden-Europa die van de oceaan komt. De wind komt uit het noorden. Geleidelijk zal zich deze koelere lucht uitbreiden over de oostelijke kust van het land, maar tegelijk langzaam opschuiven naar het midden en westelijke gedeelte waar het donderdag aankomt. Dit zal gepaard kunnen gaan met regen en harde wind. Temperaturen kunnen dalen tot rond 23 graden overdag en ’s nachts tot ca. 12 graden.

Gele waarschuwing

Voor dinsdag geldt een geel alert voor regen in de provincies Pontevedra, Girona, Cuenca, Ciudad Real, Albacete, Murcia, Granada en Almeria. Harde windstoten en andere kustfenomenen vinden plaats in Pontevedra en Girona. 

Hittegolf normaal?

Een studie van het Internationale panel voor de klimaatverandering van de Verenigde Naties voorspelt dat als er niets tegen de opwarming van de aarde gedaan wordt, Spanje in 2050 het klimaat van Marokko zal hebben. Dan zijn hittegolven met temperaturen tussen de 44 en 46 graden eerder regel dan uitzondering. Ook vroeger in het jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk