Fotoexpositie van vijf jonge talenten in Madrid

door admin
Fotoexpositie van vijf jonge talenten in Madrid

Op de tentoonstelling zijn foto’s te zien van vijf veelbelovende nieuwe talenten van internationale allure: Laia Abril, Alberto Lizaralde, Javier Marquerie Thoma, Óscar Monzón en Jordi Ruiz Cirera, allevijf jonger dan 35 jaar. Het werk van deze vijf kunstenaars is bij elkaar gebracht door Joan Fontcuberta, een fotograaf die zelf in 1998 de premio Nacional de Fotografía won.

Nieuwe generatie

Het werk van deze vijf kunstenaars geeft een beeld van een nieuwe generatie Spaanse fotografen die zich hebben laten inspireren door hun eigen omgeving. Genoodzaakt door gebrek aan steun en middelen van externe organisaties, hebben deze kunstenaars alle creatieve vrijheid gehad om hun eigen werk te produceren en te promoten. Dat heeft geleid tot een bijzonder en inspirerend nieuw repertoire van hedendaagse jonge fotografen.

Laia Abril

Laia Abril (Barcelona, 1986) is van huis uit journalist en studeerde fotografie in New York. Seksualiteit en eetstoornissen zijn de belangrijkste aandachtsgebieden in haar werk, “omdat”, volgens Abril, “fotografie over onze emoties gaat”. Op de expositie zijn beelden te zien uit haar boek The Epilogue, over het leven van de 26-jarige Amerikaanse Cammy Robinson die overleed ten gevolge van de ziekte boulimia. De familie van Cammy had Abril toestemming verleend dagboeken en andere persoonlijke eigendommen in te zien zodat zij een beeld kreeg van deze “interne strijd”.

Alberto Lizaralde

Alberto Lizaralde (Aranjuez, 1979), is artdirector van een reclamebureau. Eerder was hij docent fotografie in Madrid. Zijn werk, Everything will be ok, ontstond na een persoonlijke emotionele crisis. Van dit werk, waaraan hij vijf jaar werkte, zijn een dertigtal foto’s te zien.

Javier Marquerie Thomas

Javier Marquerie Thomas (Madrid, 1986), heeft nauwe banden met Londen waar hij fotografie studeerde aan de universiteit van Westminster en momenteel werkzaam is als docent beeldkunst aan het Brampton College. Zijn werk, Los barros del monje, voert terug naar de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. Hij maakte beelden in het huis van zijn familie dat in het gebied ligt waar de Batalla de Brunete zich in 1937 af heeft gespeeld. Jarenlang zocht Marquerie naar resten uit deze veldslag zoals munitie of overblijfselen van militaire uniformen.

Óscar Monzón

Het werk dat tentoongesteld wordt van de fotograaf Óscar Monzón (Málaga, 1981) heet Karma. Monzón werkte tussen 2009 en 2013 aan dit project dat de gewoontes in beeld brengt van mensen die in hun auto zitten; het contact met de realiteit is voor Monzón de magie van de fotografie. 

Jordi Ruiz Cirera

Jordi Ruiz Cirera (Barcelona, 1984) is een documentaire fotograaf maar werkte als grafisch ontwerper en won diverse internationale prijzen. Zijn werk The United Soya Republic gaat over de verjaging van families en de ontbossingen in Paraguay ten gunste van de multinationale sojaondernemingen. Beeldmateriaal van bewoners van het gebied worden aangevuld met grafieken en nieuwsberichten die dit onderwerp verder illustreren.

Joan Fontcuberta, die gisteren de tentoonstelling opende en anderhalf uur met de vijf fotografen in debat was, zei na afloop over de fotografie: “voor mij is het altijd vakantie want wat ik doe is mijn passie, maar tegelijkertijd zeg ik dat ik altijd aan het werk ben, want mijn passie is mijn werk”.

Dit vind je misschien ook leuk