Aantal geboorten stijgt in Spanje voor eerst sinds crisis

door admin
Aantal geboorten stijgt in Spanje voor eerst sinds crisis

Dat is de eerste stijging sinds 2008, zo blijkt uit gegevens die dinsdag werden gepubliceerd door INE. De totale daling van het aantal geboorten sindsdien is 18%. Het aantal vrouwen op vruchtbare leeftijd (tussen 15 en 49 jaar) is gedaald, maar het aantal kinderen per vrouw is licht gestegen van 1,27 in 2013 naar 1,32 vorig jaar. Onder Spaanse vrouwen was dit getal 1,27 (+0,5 ten opzichte van 2013) en onder vrouwen van andere nationaliteiten in Spanje was dit 1,61 geboorten per vrouw (een stijging van 0,8%). 17,8% van alle geboorten vond plaats bij buitenlandse vrouwen.

Minder vrouwen op vruchtbare leeftijd

Dat het aantal vrouwen op vruchtbare leeftijd is gedaald, heeft drie redenen. Ten eerste bereiken minder vrouwen deze leeftijdscategorie door de geboortecrisis in de jaren tachtig en de heerste helft van de jaren negentig. Ten tweede is de immigratie gedaald, waardoor er minder vrouwen in die leeftijd zich in Spanje vestigen en tot slot is het emigratiecijfer onder deze vrouwen hoger en verlaten dus meer vrouwen op vruchtbare leeftijd Spanje.

Ouder bij eerste kind

In 2008 werd nog het hoogste aantal geboortes bereikt in Spanje in dertig jaar tijd. In totaal werden toen 519.779 baby’s geboren. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen is eveneens licht gestegen van 31,7 jaar in 2013 naar 31,8 jaar in 2015. De gemiddelde leeftijd waarop Spaanse vrouwen aan kinderen beginnen is veel hoger dan in de rest van Europa en dan van vrouwen in Spanje van andere nationaliteiten. Spaanse vrouwen krijgen gemiddeld hun eerste kind met 32,3 jaar en buitenlandse vrouwen zitten daar bijna drie jaar onder met 29,3 jaar.

Hoge levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van kinderen die nu geboren worden is met 83 jaar de hoogste ooit. Voor mannen geldt een levensverwachting van 80,2 jaar en voor vrouwen 85,7 jaar. In beide gevallen was sprake van een toename ten opzichte van 2013. Respectievelijk van 0,2 en 0,1 jaar. 

In 2014 was de meestgekozen naam in Spanje voor jongetjes Hugo en voor meisjes Lucía.

Dit vind je misschien ook leuk