Spaanse beurs opent 6% lager door crisis Griekenland

door admin
Spaanse beurs opent 6% lager door crisis Griekenland

De Griekse ‘bailout’ loopt dinsdag om middernacht af en dit vormt voor de Griekse overheid de uiterste deadline om de laatste terugbetalingen aan onder meer het Internationaal Monetair Fonds te doen.

Het Griekse parlement keurde zondag een motie goed voor een referendum op 5 juli over de voorwaarden voor hervorming in het internationale hulpprogramma. Tot het referendum plaatsvindt zullen alle Griekse banken gesloten zijn. De Griekse regering onder leiding van premier Tsipras is het niet eens met de hervormingen die de internationale instellingen willen opleggen als voorwaarden voor een nieuw reddingsplan.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep gaf aan dat de eurozone klaar staat om maandag eventuele grote financiele gevolgen van de Griekse crisis het hoofd te bieden. Hij ging niet in op details maar noemde de bailout fondsen van de eurozone sterk. Volgens Dijsselbloem is de eurozone in veel betere vorm dan enkele jaren geleden. 

De Spaanse beurs opende ondanks de geruststellingen 5% lager op maandag. Vooral grote banken zagen hun aandelen kelderen. Sabadell daalde met 7,8%, Banco Popular daalde met 7,6%, Bankia met 7%, Santander met 6,8%, BBVA met 6%, La Caixa 4,9%, Bankinter met 4,5%. Verzekeraars Mapfre en OHL gingen ook omlaag met respectievelijk 7,8% en 6,4%.

Maandagochtend vroeg trad de Spaanse premier direct in spoedoverleg met Economische Zaken. De minister van Economie, Luis de Guindos zei in een radioprogramma van de publieke omroep TVE maandag dat hij nog steeds hoop heeft voor de deadline. ‘Er is nog steeds tijd want het tweede Griekse bailoutprogramma loopt dinsdag middernacht af, dus nog 48 uur te gaan en onderhandelingen zijn nog mogelijk. De situatie is hanteerbaar.’ 

Dit vind je misschien ook leuk