Vrijwel heel Spanje extreem of hoog risico op bosbranden

door admin
Vrijwel heel Spanje extreem of hoog risico op bosbranden

De hittegolf duurt voort en teistert het land al vanaf vrijdag. In grote delen van met name het binnenland tot en met zelfs de Pyreneëen zindert het van de hitte en stijgen de temperaturen met gemak ruim boven de 40 graden Celcius. Hier komt bij dat het ‘regenseizoen’ dit jaar niet veel nats heeft gebracht en het voorjaar al extreem droog en warm is geweest. Deze combinatie van hitte en droge vegetatie levert een gunstige voedingsbodem op voor vlammen. Er is maar één vonkje nodig om een grote bosbrand met heel veel schade te ontketenen. Of één weggegooide peuk in de berm van de snelweg…

Risico’s

Aemet baseert de risico-niveaus op meteorologische gegevens en numerieke modellen die het weer voorspellen. Het risico op bosbrand wordt weergegeven in vijf niveaus. Laag, matig, hoog, heel hoog en extreem. Deze duiden op de mogelijkheid dat er een brand ontstaat en op de grootte en intensiteit ervan. De niveaus houden rekening met de temperatuur, de luchtvochtigheid, de windsnelheden en de geregistreerde neerslag in de afgelopen 24 uur.

Hele land rood

Uit de kaart van Aemet blijkt dat enkel voor een deel van de kust van de provincies Huelva en Cádiz, een deel van het binnenland van Castellón en een piepklein stukje vn de kust in deze provincie en hier en daar een klein groen vlekje in de noordelijke provincies een laag risico geldt. De rest van het land valt in de categorieën heel hoog en extreem.

Waarschuwing

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt de bevolking dan ook extreem voorzichtig te zijn en voorzorgmaatregelen te nemen. Mensen moeten de richtlijnen van elke autonome regio volgen die vertellen wanneer het verbranden van tuinafval toegestaan is. Zoals hierboven al genoemd, moet het weggooien van sigaretten, afval en glazen flessen of potten vermeden worden. Een weggegooid glazen flesje in het bos kan als een loep dienen voor de zonnestralen en zo ook gemakkelijk een brand veroorzaken. Vuur ontsteken in de bergen of ‘campo’ of vlak daarbij is strikt verboden en kamperen mag enkel in gebieden waar dat officieel is toegestaan. Mocht je op het platteland of in een bos kamperen, neem voorzorgsmaatregelen en waarschuw direct 112 als je rook of het begin van een vuur ziet.

 

Mocht je wel verrast worden door een brand, bel altijd voor de zekerheid naar 112 om deze te melden en ga zo snel mogelijk naar de bewoonde wereld of naar een leeg, overzichtelijk gebied waar geen mogelijke brandstof is (benzine, droog struikgewas, houten schuren, bomen) en je ver kunt kijken. Volg altijd de aanwijzingen op van de brandweer en veiligheidsdiensten.

Het risico op bosbrand neemt vanaf woensdag weer geleidelijk af vanwege de dalende temperaturen.

Dit vind je misschien ook leuk