Spaans stadje geeft geld aan schoolboeken in plaats van aan stierenvechten

door admin
Spaans stadje geeft geld aan schoolboeken in plaats van aan stierenvechten

Het stadje ligt op 80 kilometer ten zuiden van Madrid in de provincie Toledo. De burgemeester heeft voorgesteld om het bedrag van 18.000 euro liever wil besteden aan onderwijsmateriaal voor scholieren en studenten in zijn stad. Al vindt hij stierenvechten een ‘wreed spectakel’, Julián Bolaños benadrukte dat hij het besluit niet door zijn persoonlijke mening heeft laten beïnvloeden. 

Prioriteiten

‘Het is een kwestie van prioriteiten’, zo zei de in mei nieuw gekozen socialistische burgemeester van het stadje met iets meer dan 5.000 inwoners. ‘Er is veel werkloosheid hier en veel mensen hebben gewoonweg het geld niet om schoolspullen voor hun kinderen te kopen’.

Stemmen

De gemeenteraad zal donderdag over de motie stemmen. Bolaños verwacht hier geen tegenstand omdat de socialisten een meerderheid hebben. ‘We zijn niet tegen stierenvechten, maar het is geld dat we ook op een andere manier kunnen gebruiken’.

Interesse

Het is nu de vraag of het jaarlijkse stierengevecht in september zal worden gehouden zonder de financiële steun van de gemeente, maar elk bedrijf dat geïnteresseerd is om de kosten op zich te nemen, mag zich melden’, aldus de burgervader.

Positieve reacties

Tot nu toe heeft de Bolaños vooral positieve reacties op zijn voorstel ontvangen. ‘Zelfs mensen die van stierenvechten houden hebben me gebeld om te zeggen dat ze het met me eens zijn. Ze vertellen me dat ze wel naar een andere plek gaan om een stierengevecht te zien, maar dat de families in Villafranco geen alternatieven voorhanden hebben’.

Meer initiatieven

Bolaños is niet de enige burgemeester na de lokale verkiezingen van afgelopen mei die de uitgaven van publiek geld kritisch onder de loep neemt. De nieuwe burgemeester van Madrid, Manuela Carmena, stelde al dat er ‘geen enkele euro uit de gemeentekas’ naar stierengevechten meer gaat.

Xulio Ferreiro, burgemeester van A Coruña kondigde al aan dat de stad het al geplande festival rond stierengevechten in augustus zal schrappen door de vergunning om er gemeentelijke grond voor te gebruiken in te trekken en de subsidies in te trekken.

Ook het nieuwe stadsbestuur van Alicante wil af van subsidies voor wat nog steeds te boek staat als Spaans nationaal cultuurgoed. Men overweegt vanaf 2017 geen gemeentelijke grond meer voor stierengevechten beschikbaar te stellen.

De plaatsen Dénia, Aldaia en Sueca in Valencia willen een referendum houden om burgers te vragen wat zei vinden van het controversiële volksvermaak.

Dit vind je misschien ook leuk