Partido Popular komt als grootste partij uit peiling

door admin
Partido Popular komt als grootste partij uit peiling

Ale men de vraag stelt op wie de respondenten zouden stemmen als er nu algemene verkiezingen zouden worden gehouden, wint Podemos, gevolgd door de PSOE met 14,3% en PP met 11,7% van de stemmen. Het verschil ligt in het feit dat bij de uitslag waar de PP als grootste tevoorschijn komt ook rekening is gehouden met de inschatting van de stemmen van de personen die op de vraag op wie ze nu zouden stemmen als antwoord ‘ik weet het niet’ geven en van hen die geen antwoord hebben gegeven.

PSOE

De Spaanse socialistische arbeiderspartij PSOE blijft min of meer gelijk. Waar deze in de barometer van april, nog voor de gemeentelijke verkiezingen 24,3% van de stemmen kreeg, is dat nu in juli 24,9%. De PP steeg met 2,6% ten opzichte van april en daardoor wordt de kloof tussen de PP en de PSOE iets groter.

Podemos

Podemos ziet voor de tweede keer het aantal stemmen dalen in deze barometer. In januari kreeg de nieuwe linkse partij van Pablo Iglesias nog 23,9% van de stemmen, in juli blijft daar 15,7% van over.

Ciudadanos

Ciudadanos, de partij van Albert Rivera die wordt gezien als nieuw alternatief voor de PP begon in januari met 3,1% van de stemmen, in april was de stijging spectaculair tot 13,8% en nu in juli is het percentage gedaald tot 11,1%. Ook Verenigd Links (IU) en UpyD verliezen licht.

‘Twee keer zo hard aan het werk’

Waar de van oudsher al twee grootste partijen in het Spaanse politieke landschap hun overwinning met gejuich begroetten en vierden, heeft Pablo Bustinduy, pr-man van Podemos toegegeven dat deze uitkomst onvoldoende is en dat de partij twee keer zo hard gaat werken om toch de politieke verandering te gaan bewerkstelligen die beloofd is. Hij kondigde verder aan dat in september een veranderde partij van start gaat met een project voor het land dat zo in elkaar zit dat het de kiezers motiveert en mobiliseert tot het bereiken van een echte politieke verandering in Spanje.

Voorkeur voor welke coalitie?

Er wer ook gevraagd naar welke coalitie de voorkeur van de respondenten uit zou gaan. Op nummer 1 staat dan een coalitie tussen PSOE en Podemos met 21,1%. Op 2 volgt de PP alleen met 11,5%. Op 3 een combinatie van PSOE en Ciudadanos met 10,9%. Op vier de PP met Ciudadanos met 10,3%. Dan nog op 5 een regering van alleen PSOE met 9,1%, de PSOE en PP samen met 5% en tot slot de minst favoriete combinatie van PP en Podemos met 1,5%.

Werkloosheid belangrijkste probleem van Spanje

Opnieuw wordt als belangrijkste probleem van het land de werkloosheid gezien (56%) gevolgd door corruptie en fraude (16,5%) en economische stilstand (7,3%).

Oordeel over huidige regering

Het oordeel van de Spanjaarden over hoe de Partido Popular het land regeert is niet mals. 31,7% vindt dat dat heel slecht gebeurt, 28,2% zegt slecht, 28% matig, 10,1% vindt het goed en 0,8% antwoordt met heel goed.

Oordeel over oppositie

Hoe de PSOE haar oppositie-taken uitvoert wordt als volgt beoordeeld: 18,1% heel slecht, 33% slecht, 37,4% matig, 7,4% goed en 0,3% heel goed.

Van de respondenten noemt 13,6% zichzelf socialistisch, 12,4% conservatief, 11,4% liberaal en 10,5% progressief.

Best beoordeelde minister

Van de huidige ministers wordt José Manuel García Margallo (Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking) de beste waardering, gevolgd door de vice-premier Soraya Saenz de Santamaría, Ana Pastor (Ontwikkeling en Infrastructuur) en Alfonso Alonso (Gezondheid, Sociale politiek en Gelijkheid) en tot slot Luis de Guindos (Financiën).

De peiling voor deze barometer werd tussen 1 en 9 juli uitgevoerd. Klik hier voor de volledige barometer.

Dit vind je misschien ook leuk