Honderden mensen geëvacueerd door bosbrand Extremadura

door admin
Honderden mensen geëvacueerd door bosbrand Extremadura

Autoriteiten vrezen dat het vuur al minstens 5.000 hectare bos heeft vernietigd in de regio Sierra de Gata. In de twee stadjes Perales del Puerto en Acebo sommeerde de brandweer in de nacht van donderdag op vrijdag de bewoners hun huizen te verlaten. Twee campings werden eveneens ’s nachts ontruimd en op de derde camping Villamiel in Acebo gebeurde dat vrijdag in de ochtend. 

Aangestoken of nalatigheid

De president van de regionale regering, Guillermo Fernández Vara, suggereerde vrijdag tijdens een persconferentie, dat het vuur mogelijk het gevolg is van opzet, aangezien er vijf aparte brandhaarden waren in hetzelfde gebied. ‘Wanneer branden ontstaan in een klein gebied waar het niet speciaal warmer of droger is dan in de rest van de regio ontstaat de verdenking dat het is aangestoken, al dan niet met opzet’, aldus Vara.

Versterking

Ruim 200 brandweerlieden werkten samen met vier blusvliegtuigen om de vlammen te doven. Hun werk werd vooral in de ochtend bemoeilijkt door de harde wind. Ook in de Sierra del Almirez en in Cieza, beide gelegen in de regio Murcia woeden branden. Het Spaanse ministerie van Landbouw heeft extra mankracht en blusvliegtuigen naar de westelijke regio gestuurd als versterking.

Meer bosbranden dit jaar

Volgens het Spaanse ministerie van Milieu is het aantal bosbranden tot zover dit jaar al hoger dan dat in de afgelopen twee zomers. Exacte aantallen werden echter nog niet gegeven. De maand juli was de heetste maand sinds de temperaturen worden geregistreerd in Spanje en dat terwijl brandweerlieden in staking zijn uit protest tegen hun slechte arbeidsvoorwaarden.

Keuzemenu

De Guardia Civil waarschuwde op Twitter op enigszins ludieke wijze over het gevaar van barbecuen in het bos of op de campo: ‘Menu1: voorgerecht: barbecue, hoofdgerecht: bosbrand, dessert: arrestatie. Menu 2: voorgerecht: salade, hoofdgerecht: tortilla, dessert: watermeloen: jij kiest!’

Op de foto is de brand te zien met op de voorgrond de kerk van het dorpje Acebo. 

Dit vind je misschien ook leuk