Puenting en bungeejumping zeer risicovolle activiteiten

door admin
Puenting en bungeejumping zeer risicovolle activiteiten

Volgens berichten in de Spaanse media zou het meisje de woorden van de monitor ‘no jump, it’s important, no jump!’, hebben opgevat als ‘now jump’ en zo haar dood tegemoet hebben gesprongen. De burgemeester van het dorp Cabezón de la Sal in de regio Cantabrië zegt van niets te weten dat er van die locatie werd gesprongen. Dit wordt bevestigd door de lokale politie. Ook het ministerie van Ontwikkeling zegt dat voor deze brug, waarvan het ministerie eigenaar is, nooit vergunningen zijn afgegeven voor deze activiteit, zo schrijft El País. De plek waar gesprongen werd is vanaf de weg niet te zien, want ligt een paar meter onder de brug.

Dood door schuld

Het reisbureau Flow Track Travel zegt al enkele jaren probleemloos samen te werken met de lokale aanbieder van extreme sports waarmee het tragische ongeval gebeurde. De twee organisatoren wordt door de Spaanse justitie nu dood door schuld ten laste gelegd. De woordvoerder van de Spaanse vereniging voor actief toerisme (Aneta), José Carlos de Santiago zegt het ongeval zeer te betreuren, maar dat de activiteit puenting op zich niet onveilig is mits het protocol wordt gevolgd. Wel vraagt hij zich af of de wetgeving in Spanje voldoende is omdat in dit geval de autonome regio’s dit soort activiteiten zelf dienen te reguleren. In Andalusië, Catalonië en La Rioja zou er een uitgebreide regelgeving zijn hieromtrent, maar in andere regio’s zou weinig tot niets zijn gereguleerd. Er zouden uniforme regels op landelijk niveau moeten komen, zoals ook het geval is met de activiteit parapente.

Bewuste cliënten

Ook moeten cliënten bewust worden gemaakt. Er zijn veel aanbieders die niet over vereiste vergunningen beschikken en gewoon ergens de activiteit aanbieden. Men moet altijd checken of een bedrijf is verzekerd en over de nodige vergunningen beschikt. Mensen zijn geneigd te zoeken naar de goedkoopste aanbieder, maar in dit geval is dat niet verstandig als goedkoop ook onveilig betekent.

Tragische miscommunicatie

De Santiago zegt hiermee niet dat de aanbieder in Cantabrië niet voldeed aan de veiligheidseisen omdat alles wijst op een tragische miscommunicatie tussen twee mensen die een andere taal spreken, al beweerde de burgemeester van Cabezón de la Sal vorige week in de Spaanse media dat er nooit is gevraagd om een vergunning voor het springen van de bewuste brug. Aan politie en justitie nu de taak om uit te zoeken hoe het precies in elkaar zat.

Schade sector

Aanbieders van extreme sports maken zich ongerust over de schade die de ongevallen bij twee specifieke bedrijven toe zal brengen aan anderen die hun zaken wel goed op orde hebben. Volgens De Santiago zijn er bij diverse collega-bedrijven al annuleringen binnengekomen. 

Surfkamp

Het meisje was met ruim twintig andere jonge Nederlanders en Belgen tussen 16 en 22 jaar op surfkamp. De reisorganisatie had eerdere jaren ook de activiteit ‘puenting’ opgenomen in het programma. Het Rode Kruis verleent psychologische bijstand op de camping waar de groep verblijft.

Eind juli kwam er in het zuiden van Spanje in de provincie Granada een Britse jonge vrouw om het leven bij een bungeejump. Ze sprong die dag voor de tweede keer, maar om nog onbekende oorzaak klapte ze tegen de lager gelegen, Romeinse brug aan en was op slag dood. Men vermoedt dat haar elastiek te lang was afgesteld. In dit geval is het onderzoek naar de exacte toedracht ook nog niet afgerond.

Dat van een brug springen een extreem risicovolle aangelegenheid is, blijkt uit het aantal ongelukken sinds het eerste dat bekend is. Of je de sprong nu maakt met een elastiek om op en neer te veren of aan een touw om heen en weer te slingeren, maakt niet zoveel uit. In 1989 vond het eerste ongeluk dat bekend is bij dit type activiteiten plaats. Toen kwam een 27-jarige man uit Córdoba om het leven bij een brug in Lérida. Sindsdien vonden nog circa tien personen de dood.

Op de foto is een screenshot te zien uit een YouTube-filmpje uit 2014 van sprongen vanaf dezelfde brug.

Dit vind je misschien ook leuk