Gemeente Madrid weert auto’s uit stadscentrum tegen luchtvervuiling

door admin
Gemeente Madrid weert auto's uit stadscentrum tegen luchtvervuiling

Het gaat met name om de vervuiling in de lucht door stikstofdioxide. De gemeente legt verkeersbeperkingen in fase’s op afhankelijk van het niveau van vervuiling in de stad. Dit gebeurt op basis van drie niveau’s. Er zal een pre-waarschuwing zijn, een waarschuwing en een alarm.

Wanneer twee meetstations in de stad bepaalde niveau’s van stikstofdioxide registreren zal op de eerste dag waarop die registratie plaatsvindt de snelheid op de M-30 en andere snelwegen door de stad worden beperkt tot maximaal 70 kilometer per uur. Is er de tweede dag geen verbetering waargenomen dan gaat een parkeerverbod van kracht voor alle auto’s die niet in het bezit zijn van inwoners van Madrid. Dit verbod geldt alleen voor alle zones met parkeermeters.

Het waarschuwingsniveau geldt wanneer het stikstofdioxide niveau gedurende twee uur hoger blijft dan 200 microgram per vierkante meter dan gaan beide maatregelen tegelijk van kracht. Helpt dit niet dan geldt voor de tweede dag een parkeerverbod voor alle particuliere auto’s op basis van even of oneven nummerplaten. Ook lege taxi’s mogen niet in het stadscentrum rijden. 

Hoog niveau

Het niveau dat bereikt moet worden voor een alarm uitgegeven kan worden is heel hoog. De EU heeft dit vastgesteld op 400 microgram stikstofdioxide per vierkante meter gedurende drie opeenvolgende uren. Dit niveau werd nog nooit gemeten in Madrid tot nu toe. De andere twee niveau’s wel. 

Gratis openbaar vervoer

Het stadsbestuur wil het openbaar vervoer gratis maken op dagen waarop een pre-waarschuwing, een waarschuwing of een alert geldt. Dit moet eerst nog goedgekeurd worden door de centrale overheid. Het plan zal ergens tussen oktober en december dit jaar van kracht gaan zo schrijft El País.

Dit vind je misschien ook leuk