Vanaf woensdag nieuwe hogesnelheidslijn van Madrid naar León

door admin
Vanaf woensdag nieuwe hogesnelheidslijn van Madrid naar León

De AVE hogesnelheidstreinen zijn onderdeel van de Spaanse nationale spoorwegmaatschappij RENFE. De AVE verbindt in Spanje meer dan 30 steden en heeft met 3.000 kilometer aan spoorrails het langste hogesnelheidsnetwerk in Europa.

Enkelspoor

Het traject is bedacht als dubbelspoor, maar is als enkelspoor aangelegd om kosten te besparen. De verbinding is versneld aangelegd om klaar te zijn voor de regionale verkiezingen.

Veiligheid

Het geïnstalleerde veiligheidssysteem is niet het Europese managementsysteem voor treinen, ERTMS, maar ASFA, een automatisch rem- en signaleringssysteem. Er is veel kritiek op het systeem met ASFA, want het is een van de oorzaken van de treinramp in 2013 bij Santiago de Compostela. Toen vloog de trein met hoge snelheid uit de bocht en raakte een betonnen muur. Alle rijtuigen ontspoorden met 80 dodelijke slachtoffers en bijna 200 gewonden tot gevolg. Met ERTMS zou de trein een snelheid van 350 km/uur halen. Nu, met het ASFA systeem, is de maximum snelheid 200 km/uur.

Reisduur

De treinreis van Madrid naar León duurt 2 uur en 6 minuten en dat is 45 minuten sneller dan de oude verbinding. De reis naar Palencia duurt een uur en 23 minuten, dat is ongeveer 20 minuten minder dan voorheen.

Ook zorgt de AVE voor kortere doorreistijden naar andere bestemmingen in het noorden en noordwesten van Spanje, zoals Asturië, Baskenland en Cantabrië.

Gereduceerde treinkaartjes

De Nationale spoorwegmaatschappij van Spanje, Renfe, komt met een speciale aanbieding, zodat reizigers de snelheid, punctualiteit en veiligheid van de nieuwe verbinding kunnen ervaren. Voor 20 euro reis je van Madrid naar León en voor 15 euro tot Palencia. De prijs voor een treinkaartje van Valladolid tot León kost 5 euro.

De gereduceerde treinkaartjes worden verkocht tot 16 oktober en zijn geldig in de periode van 30 september tot 30 november.

Dit vind je misschien ook leuk