Hogere kredietwaardigheid voor Spanje

door admin
Hogere kredietwaardigheid voor Spanje

Afgelopen mei kreeg het land voor het eerst in vijf jaar tijd een hogere waardering met de toekenning van status BBB met een stabiel vooruitzicht. Eerder dit jaar verhoogden de andere twee grote kredietbeoordelaars Fitch en Moody’s eveneens Spanje’s positie.

S&P publiceerde de nieuwe rating afgelopen vrijdag en meldde daarbij dat de bijstelling naar boven een gevolg is van de structurele hervormingen die Spanje de afgelopen jaren heeft doorgevoerd en de positieve effecten ervan op de economische groei van het land en op de areidsmarkt. S&P meldt in het rapport dat het land concurrerender is op het gebied van export en beschikt over verbeterde financiële omstandigheden voor de economie. 

Nadat jarenlang de rating keer op keer naar beneden werd bijgesteld en Spanje in 2012 bijna de ‘afval-status’ had bereikt, ging de kredietwaardigheid vorig jaar voor het eerst weer een stapje omhoog vorig jaar in de maand mei. S&P in het rapport: ‘De opwaardering weerspiegelt ons oordeel over de sterke, evenwichtige economische prestaties van Spanje in de afgelopen vier jaar, wat geleidelijk zijn uitwerking heeft op de publieke financiën’.

Een hogere rating betekent dat het voor Spanje goedkoper is om geld te lenen op de financiële markten.

De kredietbeoordelaar verwacht een economische groei van gemiddeld 2,7 procent tot 2017. Dat was eerder nog 2,2 procent. De Spaanse regering zit daar iets boven met ruim 3 procent economische groei. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ziet de economische toekomst van Spanje positief in met een groeiverwachting van 3,1 procent voor dit jaar. De Spaanse economie groeit nu sneller dan gedurende de afgelopen acht jaar.

Dit vind je misschien ook leuk