Spaanse prinses voor de rechter gedaagd

door admin
Spaanse prinses voor de rechter gedaagd

Dit heeft de rechtbank in Palma de Mallorca dinsdag meegedeeld. Cristina’s man, de voormalige profhandballer Iñaki Urdangarín zou zes miljoen aan publieke fondsen van lagere overheden hebben verduisterd via stichting Nóos. Zijn vrouw zou een klein deel van het geld dat via deze stichting binnenkwam hebben verduisterd. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een lid van de Spaanse koninklijke familie voor de rechter is gedaagd.

Naast de zus van de Spaanse koning, haar echtgenoot en zijn voormalige zakenpartner Diego Torres, zijn er nog een aantal belangrijke lieden die zich voor de rechter moeten verantwoorden. Dit zijn onder meer de ex-president van de Balearen Jaume Matas, de ex-loco-burgemeester van Valencia en de voormalig directeur van Ciudad de las Artes y Ciencias.

El País schrijft dat er door de verdediging van Diego Torres verzoeken zijn ingediend om in totaal 500 getuigen te horen. Uiteindelijk zullen het er 363 zijn. Het verzoek om ook de Spaanse koning Felipe en zijn vader Juan Carlos voor de rechter te dagen is afgewezen.

Ook onder de 18 getuigen die verklaringen moeten afleggen zitten een aantal belangrijke lieden. Zo wordt Rodrigo Rato, voormalig directeur van Bankia en voormalig vice-premier, gehoord. Francisco Camps, voormalige president van de regio Valencia, Rita Barberà, voormalige burgemeester van Valencia, Ana Botella, ex-burgemeester van Madrid,  Rita Barberá zijn opgeroepen. Daarnaast zal ook Alberto Ruiz Gallardón, ex-minister van Justitie en voormalig burgemeester van Madrid, ondervraagd worden over verdachte sponsorcontracten.

De rechtszaak vindt om praktische en om veiligheidsredenen plaats op een andere locatie dan in de rechtbank in Palma. Het gebeuren zal worden verplaatst naar een school op een meer afgelegen locatie waar eerder al twee macro-processen plaatsvonden. 

Lees ook: Wie is wie in de corruptiezaak Nóos, Koning Felipe trekt titel zus in , Meer dan 100 jaar celstraf geëist in de zaak Nóos

Dit vind je misschien ook leuk