Spanje moet extra bezuinigen van Europese Commissie

door admin
Spanje moet extra bezuinigen van Europese Commissie

Vrijdag ‘nodigde’ de EC vanwege dit ‘risico’ op het ‘niet voldoen aan de afspraken’ de Spaanse regering uit om de extra benodigde maatregelen te nemen om te garanderen dat de begroting volgend jaar wel voldoet. Het land zou de begroting op de rooskleurige economische verwachtingen baseren. In 2016 moet het tekort op 3 procent staan, terwijl dat nu wordt geschat op 3,9 procent.

Ook Frankrijk, Italië en België dienen extra maatregelen te nemen vanwege overschreidingen in hun tekorten. Deze landen lopen kans op sancties vanuit de EC als ze hun begroting niet op orde hebben. De termijn om orde op zaken te stellen werd wel verlengd tot maart 2016. Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland en Slowakije voldoen exact.

Ook over Italië en Spanje is de Commissie kritisch. Italië brengt zijn staatsschuld (133 procent dit jaar, ruim twee keer de maximumnorm) nauwelijks naar beneden. Spanje doet te weinig aan zijn tekort en baseert zich op te rooskleurige economische verwachtingen.

Het is de derde keer dat de Commissie de voorlopige begrotingen van de lidstaten onder de loep neemt. Deze controle is ingesteld om te voorkomen dat landen financieel en economisch ontsporen en daarmee de eurozone in gevaar brengen.

Dit vind je misschien ook leuk