Verwarring rond Spaanse deelname aan strijd tegen IS

door admin
Verwarring rond Spaanse deelname aan strijd tegen IS

Vorige week werd de inzet van het Spaanse leger om de Fransen af te wisselen in Mali stellig ontkend na het nieuws over de terreuraanval op Radisson Blu Hotel in de Malinese hoofdstad Bamako. Tot nu toe zou volgens de Spaanse overheid noch Frankrijk, noch de internationale gemeenschap Spanje hebben gevraagd hun bijdrage aan de strijd tegen de terreur op te schroeven.

Later op vrijdagavond herhaalde de Spaanse vice-premier Soraya Saenz de Santamaria de ontkenning tot twee keer toe, terwijl eerder op donderdag de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García Margallo tegen 13TV zou hebben gezegd dat ‘Spanje de inspanningen die Frankrijk doet in Mali vervangen, opdat Franse soldaten en materieel naar Syrië kunnen gaan’. Eerder had de Spaanse minister van Defensie gesuggereerd dat zijn Franse collega Jean Yves Le Drian ‘heeft mijn nummer’, nadat hem door journalisten in Brussel werd gevraagd wanneer de Spaanse steun aan Frankrijk in Mali van start zou gaan.

Dinsdag na de aanslagen in Parijs wees Spanje van de hand dat het land mee zou doen aan luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië. ‘Spanje denkt op dit moment niet na over aanvallen’, aldus Jorge Fernández Diaz minister van Binnenlandse Zaken.

Op maandag activeerde de EU een gezamenlijke verdedigingsclausule op Frans verzoek. Hierop zouden al voorstellen zijn binnengekomen van een aantal Europese landen, maar niet van Spanje. De Engelse premier David Cameron vroeg maandag om toestemming van het Britse parlement om doelen in Syrië te bombarderen.

Dit vind je misschien ook leuk