Spanje had warmste zomer ooit

door admin
Spanje had warmste zomer ooit

De World Meteorological Organization (WMO) van de Verenigde Naties publiceerde afgelopen woensdag, een paar dagen voor de klimaattop in Parijs gehouden wordt, het rapport ‘The State of the Global Climate in 2015’ en voorspelt op basis daarvan dat 2015 het warmste jaar ooit zal gaan worden nu de klimaatverandering ‘symbolische drempels heeft overtroffen’. Vergeleken met voor de industriële revolutie is het gemiddeld 1 graad warmer geworden. Volgens WMO zijn de hoge temperaturen een gevolg van zowel menselijke factoren als van het effect van een sterke El Niño dit jaar. El Niño is periodieke opwarming van de Grote Oceaan die elke paar jaar plaatsvindt. Dit warme water wekt hogere luchttemperaturen in de hand van minstens 0,1 graad Celcius. Oktober werd al de warmste maand ooit wereldwijd met een verschil met de gemiddelde temperatuur van 1,75 graden.

Spanje

Na een ongebruikelijk warme mei-maand, beleefde Spanje in de vroege zomer de langste hittegolf ooit tussen 27 juni en 22 juli. De hoogste temperatuur werd gemeten in Zaragoza met 44,9 graden Celcius. De maand juli ging dan ook de boeken is als de warmste ooit gemeten in Spanje. Ook de maand november, nog niet afgelopen, begon met veel hogere temperaturen dan normaal.

De klimaattop wordt in de Franse hoofdstad gehouden van 30 november tot en met 11 december. Leiders van 190 landen komen er samen om een akkoord te bereiken over het remmen van het broeikaseffect.

Dit vind je misschien ook leuk