In gevangenschap geboren Iberische lynxen vrijgelaten

door admin
In gevangenschap geboren Iberische lynxen vrijgelaten

Begin vorige eeuw waren er nog talloze populaties Iberische lynxen in zowel Spanje als Portugal. De dieren leefden in de uitgestrekte binnenlanden van Castilla la Mancha, Extremadura en Andalusië. Echter door allerlei problemen waren er in 2002 slechts minder dan honderd lynxen over in het wild. De Iberische lynx kwam op de lijst te staan met ernstig bedreigde diersoorten. Het was ook meteen de meest bedreigde katachtige ter wereld. 

Nieuwe leefgebieden

WWF sprong voor het prachtige dier in de bres en startte een samenwerking met LIFE Iberlince, regionale en landelijke autoriteiten en deels met hulp van financiële steun uit Europa. Dit resulteerde in het feit dat er sinds 2015 met succes jonge lynxen die in gevangenschap werden geboren zijn uitgezet in nieuwe leefgebieden. Als succes wordt beschouwd dat 50 procent van de vrijgelaten dieren het overleeft. In dit geval redde zelfs 70 procent het.

Breedingcentra

In vier breedingcentra in Spanje en één in Portugal werden sinds 2002 al 333 kleine lynxjes geboren, waarvan 241 ouder werd dan 2 maanden. In de zomer van 2015 werden zes kittens uit twee vrouwtjes geboren in het wild. De nieuwe leefgebieden waar de lynxen worden uitgezet zijn in de Sierra Morena van Ciudad Real en in Montes de Toledo (beide in Castilla la Mancha) en in Matachel (Extremadura).  Tot slot is er een nieuw gebied rond de Guadiana rivier in Portugal.

Oplossingen WWF

Het WWF helpt bij het herstellen van de habitat en heeft tot nu toe al 3.500 hectare gered in de Sierra Morena. Ook komt men tot overeenkomsten met eigenaren van grond in de betreffende gebieden. De konijnenpopulatie wordt geholpen door extra konijnen in de gebieden te introduceren en burchten te maken, waar konijnen zich rustig kunnen voortplanten. Er wordt flink gelobbyd bij autoriteiten zodat er wordt geinvesteerd in signalering langs wegen waar lynxen oversteken met snelheidsbeperkingen en wegsignalering. 

InSpanje.nl is maandag aanwezig bij het vrijlaten van enkele lynxen in de buurt van Almuradiel in de provincie Ciudad Real. Een verslag daarover volgt. 

Dit vind je misschien ook leuk