Rajoy zal opnieuw verzoek koning afwijzen

door admin
Rajoy zal opnieuw verzoek koning afwijzen

Rajoy zei dit tijdens zijn bezoek aan Toledo waar hij toevoegde dat hij opnieuw een verzoek van de koning om een coalitie te vormen en zich kandidaat te stellen als premier af zal wijzen. Hiermee doelde hij op de laatste ronde gesprekken die de Spaanse koning volgende week aangaat met de partijleiders van de partijen die vertegenwoordiging hebben in het parlement. Rajoy’s beurt is op dinsdag. 

Technisch gezien is er nog tijd om een regering te smeden. Rajoy lijkt daar echter geen enkel vertrouwen meer in te hebben dat dat gaat lukken. De leider van de socialisten Pedro Sánchez ging wel in op het verzoek van de koning om als formatteur op te treden, maar tot nu toe zonder resultaat. Het dichtst dat Sánchez bij een akkoord is gekomen is toen hij een akkoord sloot met de nieuwe centrumpartij Ciudadanos. Deze coalitie kreeg echter te weinig steun in het parlement en moest op zoek naar een partner om een meerdereid te verkrijgen. 

Extremisten en radicalen

De PP was geen optie, dus werd gelonkt naar Podemos. Die hield eerst de boot af en ook Ciudadanos was er niet heel happig op. De twee nieuwe partijen verschillen radicaal van standpunt over de mogelijkheid voor Catalanen om per referendum te bepalen of ze los zullen gaan van Spanje of niet. Podemos-leider Pablo Iglesias toonde zich recent erg teleurgesteld omdat Ciudadanos slechts kleine puntjes wilde wijzigen aan het bestaande akkoord tussen PSOE en Ciudadanos om Podemos tegemoet te komen. Later bleek uit een enquete onder Podemos-leden dat 90 procent van de leden tegen een dergelijke coalitie is. 

Peiling

Rajoy noemde een coalitie tussen de drie eentje tussen ‘radicalen en extremisten’. Nu zoekt Podemos aansluiting met Verenigd Links (IU) dat wordt geleid door Alberto Garzón. Een peiling van Metroscopia voor El País afgenomen tussen 5 en 6 april zegt dat deze twee partijen samen de tweede grootste macht in het parlement kunnen worden. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden zou PP op 29 zetels komen (dat waren er 28,7 bij de verkiezingen van 20 december), Podemos en IU komen op 20,8 zetels (24,4), PSOE komt op 20,1 zetels (22) en Ciudadanos zou verbeteren van 13,9 zetels tijdens de verkiezingen tot nu 17,7 zetels. 

Als het de partijen niet lukt tot een meerderheid of een coalitie te komen die gesteund wordt door het parlement, dan volgen er nieuwe verkiezingen op zondag 26 juni.

Dit vind je misschien ook leuk