Protest Greenpeace tegen TIPP op Kio-toren in Madrid

door admin
Protest Greenpeace tegen TIPP op Kio-toren in Madrid

Ze hebben een spandoek van 300 vierkante meter uitgehangen met de tekst NO AL TTIP (Nee tegen TTIP). Ze willen dat hun protest door duizenden mensen vandaag vanaf de Plaza de Castilla gezien zal worden, eerder zijn ze niet van plan naar beneden te komen.

TTIP-Leaks

Op 2 mei jongstleden heeft Greenpeace Nederland een groot aantal documenten gepubliceerd over de inhoud van TTIP. Over dit omstreden verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa wordt nu al drie jaar onderhandeld. Deze onderhandelingen worden achter gesloten deuren gehouden. Na de publicatie van de documenten is het verzet tegen het verdrag toegenomen. Volgens Greenpeace blijkt uit de documenten dat het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten funest zou zijn voor milieu en voedselveiligheid. Greenpeace is van mening dat verdragen als TTIP onderhandeld moeten worden onder de paraplu van de Sustainable Development Goals opgesteld door de Verenigde Naties of met inachtneming van de tijdens de klimaattop in Parijs gemaakte afspraken. Greenpeace eist dat dit alsnog gedaan wordt.

Gevaar

“Het is belangrijk dat wij luid en duidelijk vertellen dat wij tegen dit akkoord zijn. De onderhandelingen moeten gestaakt worden omdat het onze maatschappelijke verworvenheden en bestaande milieumaatregelen in gevaar brengt” legt Miguel Ángel Soto, woordvoerder van Greenpeace Spanje uit. “Tijdens de eerste paar jaar onderhandelen, is er al veel gestreept  in milieunormen en richtlijnen, zoals in de Richtlijn Brandstofkwaliteit van de Europese Unie. Dit zorgt ervoor dat er sterk vervuilde olie uit de VS en Canada geïmporteerd kan worden. Ook zorgt het ervoor dat de controle op schadelijke pesticiden afgeschaft wordt”.

Risico’s

De angst voor de enorme risico’s die burgers lopen op het gebied van arbeidsrecht, bescherming van de volksgezondheid of milieuproblematiek is gegrond. De onderhandelingen hebben invloed op veel verschillende aspecten en sectoren in de samenleving: de toekomst van de landbouwsector, het MKB, voedselveiligheid, openbare aanbestedingen en regelgeving zijn hier enkele voorbeelden van.

Afschaffen van handelsbarrières

Zowel de VS als de Europese Unie hebben het afschaffen van handelsbarrières als gezamenlijke doel. Dit zijn niet alleen importtarieven, maar ook barrières op het gebied van kwaliteitsnormen, gezondheid, milieu en beschermde herkomstaanduiding. Volgens voorstanders van TTIP zijn dit voornamelijk regels die de handel tussen beide zijdes van de Atlantische oceaan bemoeilijken: zij vinden het een overvloed aan wetgeving, papierwinkel en bureaucratie.

TTIP niet in lijn met afspraken

De Sociale Impact Analyse (SIA) opgesteld door de Europese Unie concludeert dat TTIP absoluut niet in lijn is met de Sustainable Development Goals opgesteld door de Verenigde Naties en aangenomen door alle landen in september 2015. Verder spreekt het de gemaakte afspraken tijdens de klimaattop COP21 van december 2015 in Parijs tegen. Gemaakte berekeningen door Greenpeace laten zien dat door de invoering van TTIP de uitstoot van CO2 met 20 miljoen ton zal stijgen in Europa en de VS. Ook zal de luchtverontreiniging in Europa stijgen, wat weer een bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

Zelfmoord

Greenpeace vindt dat het TTIP verdrag moet voldoen aan de doelen die staan in het eerder genoemde VN initiatief Sustainable Development Goals en de gemaakte afspraken tijdens de klimaattop afgelopen december in Parijs. “De rechten en gezondheid van burgers en de duurzaamheid van de planeet zijn net zo belangrijk als economische groei. Economische groei ten koste van alles is zelfmoord”, aldus Soto.

Dit vind je misschien ook leuk