EC stelt beslissing over boete voor Spanje uit tot na verkiezingen

door admin
EC stelt beslissing over boete voor Spanje uit tot na verkiezingen

Dat zou betekenen dat Spanje 2 miljard euro boete moet betalen omdat het land in 2015 meer uitgaf, dan erin kwam. Woensdag kwamen eurocommissarissen bijeen om een beslissing te nemen over de sancties die ook Portugal en Italië boven het hoofd hangen. Italië kreeg echter extra budgetflexibiliteit. 

Afstraffing beleid Rajoy

Vanuit politiek Spanje werd de uitslag van de bijeenkomst woensdag met argusogen gevolgd. Een dergelijk hoge boete zou een flinke afstraffing betekenen voor het beleid van Mariano Rajoy en zijn Volkspartij PP, net nu zij zich in de campagne bevinden voor de nieuwe verkiezingen op 26 juni aanstaande. Naast de te betalen boete, zou Spanje ook gedwongen kunnen worden specifieke maatregelen te nemen om een nieuwe overschrijding eind 2016 te voorkomen. Die maatregelen zijn per definitie slecht voor de burgers, want het zal dan vooral gaan om bezuinigingen of belastingverhogingen. Terwijl Rajoy herhaaldelijk belastingverlagingen heeft aangekondigd voor mocht hij met zijn partij opnieuw in de gelegenheid gesteld worden het land te besturen. 

Tweespalt

Binnen de EC heerste er tweespalt over het onderwerp. Begin mei stuurde Europees parlementslid Manfred Weber nog een brief naar eurovoorzitter Jean Claude Juncker (van dezelfde partij als Rajoy) om daarin te benadrukken hoe belangrijk het is dat de EC strikt de regels moet implementeren en landen moet straffen die zich er niet aan houden. Later volgde daar nog de opmerking op dat men rekening moet houden waar het besluiten ten aanzien van Spanje betreft met de ‘kosten van populisme en extremisme’. Hiermee verwees Weber naar de opkomst van extreem-links in Spanje in de vorm van de partij Podemos, die in aanloop naar de verkiezingen eind juni flink aan terrein wint. Dit mede dankzij zijn samenwerking met Verenigd Links tot Unidos Podemos en andere, kleine linkse partijen in het land. Het linkse collectief zou wel eens de sociaaldemocratische PSOE voorbij kunnen streven. 

Uitstel

Uiteindelijk besloot de commissie vandaag dat zowel voor Spanje als Portugal een beslissing over de te betalen sanctie wordt uitgesteld naar begin juli. Dat zal dan net na de nieuwe algemene verkiezingen in Spanje zijn. Spaanse politici kunnen dus nog even flink campagne voeren om als de uitslag eenmaal binnen is wel te zien wat het wordt. 

Dit vind je misschien ook leuk