Spaanse schuld groter dan de waarde van de economie

door admin
Spaanse schuld groter dan de waarde van de economie

Het gaat om gegevens van het eerste kwartaal van 2016. De schuld steeg met 14 miljard euro ten opzichte van eind 2015. De demissionaire overheid schat dat de schuldenratio eind 2016 op 99,1 procent van het BBP zal komen te liggen. De overheidsschuld is aanzienlijk toegenomen sinds het land in 2008 in een flinke economische crisis terechtkwam.

Na een ernstige recessie, keerde eind 2013 het tij en een voorzichtige groei van de economie maakte een einde aan een vijf jaar lange periode van crisis waarin circa 3,5 miljoen mensen hun baan verloren. Nog steeds is het Spaanse werkloosheidscijfer bij de hoogste van Europa op Griekenland na. 21% van de bevolking heeft geen baan. Positief dat op dit moment de Spaanse economie tot de sterkst groeiende van de Europese Unie is.

Hoe het land verder zal presteren hangt grotendeels af van het resultaat van de komende verkiezingen op 26 juni. Na de verkiezingen in december is het de socialistische leider Pedro Sánchez van de PSOE niet gelukt een coalitie te vormen en werden begin deze maand nieuwe verkiezingen afgekondigd. Opiniepeilingen wijzen erop dat de kans groot is dat het resultaat van de komende verkiezingen net zo gefragmenteerd zal zijn als in december. Echter links maakt door een nieuwe samenwerking tussen Podemos en Izquierda Unida (die gaan verder als Unidos Podemos) wel een grotere kans om met eventueel de PSOE en kleinere  linkse partijen een meerderheid te vormen.

Campagne

De verkiezingscampagne is van start en de Partido Popular die sinds 2011 de scepter zwaait in het land, presenteert zichzelf als dé verantwoordelijke, toekomstgerichte en degelijke keuze. Deze partij heeft Spanje immers uit de crisis gesleurd. Het gaat al hard tegen hard, want het ‘nieuwe’ Unidos Podemos wordt al vergeleken met de Falange onder Franco en Podemos vergelijkt Rajoy met de Venezolaanse Maduro.

Dit vind je misschien ook leuk