Bijna één derde van Spanjaarden in loondienst is manager

door admin
Bijna één derde van Spanjaarden in loondienst is manager

Slechts één derde van de leidinggevenden in Spanje is vrouw. De veelgehoorde klacht op de werkvloer dat er meer managers zijn dan dat er werkvolk is, wordt met deze cijfers tegengesproken, alhoewel 30% nog relatief veel is, zeker als je dat percentage vergelijkt met Nederland.

Het Spaanse Bureau voor de Statistiek, el Instituto Nacional de Estadística (INE) voert ieder kwartaal een enquête uit onder de beroepsbevolking, het Encuesta de Población Activa (EPA). Doel hiervan is om informatie te verzamelen over de Spaanse arbeidsmarkt en gegevens in kaart te brengen over onder andere de actuele werkloosheid, actieve beroepsbevolking en de participatiegraad. Daarnaast analyseert het INE de verschillende functies naar mate van verantwoordelijkheid.

Spanjaarden met een dienstverband

Uit deze gegevens blijkt dat van de 17,8 miljoen Spanjaarden met een dienstverband, er 12.486.000 werknemers zijn met een leidinggevende boven zich, maar die geen ondergeschikte hebben. Daarvan zijn er 6.270.000 vrouw en 6.216.100 man. In deze categorie is weinig verschil tussen het aantal mannen en vrouwen en is de arbeidsparticipatie van vrouwen relatief hoog. Het verschil wordt pas duidelijk bij de leidinggevende functies.

Categorieën leidinggevenden

Het INE deelt leidinggevende functies in naar vier verschillende categorieën, te weten: operationeel management, middenmanagement, topmanagement bij een klein bedrijf, afdeling of filiaal en als laatste topmanagement bij een groot bedrijf. In totaal zijn er 3,44 miljoen leidinggevenden in Spanje. 2,26 miljoen daarvan zijn man en slechts 1,18 miljoen zijn vrouw. Hoe hoger de leidinggevende functie wordt, hoe groter het verschil tussen het aantal mannen en vrouwen wordt. Bij het middenmanagement is nog 38,5% vrouw, bij het topmanagement bij een groot bedrijf is dit nog maar 34,7%.

Zelfstandigen

Als laatste bestaat er nog een grote groep Spanjaarden die niet in loondienst is en ook geen leidinggevende hebben, dit zijn de zelfstandigen. In totaal zijn dit 1.913.800 Spanjaarden, 10,7% van de actieve beroepsbevolking. Ook hier is een groot verschil tussen man en vrouw te zien: 1.265.700 mannen versus 648.100 vrouwen. Dat is 66,1% tegen respectievelijk 33,9%.    

Nederlandse cijfers

Als we deze cijfers vergelijken met die van de Nederlandse arbeidsmarkt, valt het op dat er in Spanje relatief veel leidinggevenden zijn. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt elk kwartaal een rapport uit met cijfers over de Nederlandse arbeidsmarkt.

Minder managers en minder vrouwen

Deze cijfers laten niet alleen zien dat er in Nederland minder managers zijn, maar ook dat de arbeidsparticipatie van vrouwen er lager ligt dan in Spanje. In Nederland hebben we een totale werkzame beroepsbevolking van 8.287.000 personen. Van al deze personen is slechts 5,5% manager, wat neerkomt op 459.000 personen. Dit percentage is flink lager dan in Spanje.

Mannen oververtegenwoordigd in management

Ook in Nederland zijn mannen oververtegenwoordigd in leidinggevende functies: slechts 25% van deze managers is vrouw. Ondanks dat het CBS de functies van managers verdeelt in 5 in plaats van 4 categorieën bij het INE, geven deze cijfers een interessante vergelijking.

Meer zelfstandigen in Nederland

Tot slot valt op dat er in Nederland relatief meer zelfstandigen zijn, 16,8% van de werkzame beroepsbevolking in tegenstelling tot 10,7% in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk