Internationale opschudding rond orka Tenerife terecht?

door admin

De orka die voor het eerst met mensen in aanraking kwam in het dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk, zou een poging hebben gedaan tot zelfmoord. Deze conclusie trokken talloze kranten en websites in binnen- en buitenland op basis van een video die door een verontruste bezoeker op het internet werd geplaatst en gelijk viraal ging.

Niet normaal

De orka ligt na een show ruim tien miuten bewegingloos op de kant naast het bassin waarin ze even tevoren nog trucs deed. Volgens experts is dat niet normaal gedrag. Orka’s zijn vrijwel altijd in beweging, zelfs als ze slapen. De zoogdieren werpen zich soms tijdens hun jacht wel op een strand, maar dat duurt nooit lang. Door de druk op het droge zouden hun organen en spieren in het gedrang komen.

Opschudding

Het is niet de eerste keer dat beelden uit Loro Park voor opschudding zorgen. Morgan kwam eerder al in het nieuws nadat een bezoeker anoniem een video uit het Loro Parque verspreidde. Hierin was te zien dat Morgan met haar kop tegen een metalen poort beukte.  Volgens bezoekers leek het erop dat het dier een wanhopige poging deed om te ontsnappen.  Medewerkers van de dierenrechtenorganisatie The Dolphin verklaarden destijds dat het dier duidelijk gestresst was en leek te willen ontsnappen aan een leven vol verplichte entertainment-nummers. Naar aanleiding van de recente beelden zegt de organisatie ‘geen uitleg’ te hebben voor het gedrag.

Ontsnappen

Verzorgers in het park stellen dat het heel normaal is dat orka’s dit doen. Volgens Ingrid Visser van het Orca Research Trust in Nieuw Zeeland zou ze even hebben willen ontsnappen aan de andere orka’s in het bassin, zo stelt zij in National Geographic. Men moet ‘ophouden’ met het ‘dramatiseren van dergelijke situaties’, zeggen ook de verzorgers. Morgan is de enige van de zes orka’s in het park op Tenerife die is geboren in het wild. Na een verblijf in Harderwijk kwam het dier in 2011 naar Spanje. Volgens dierenbeschermers zou dit haar minder geschikt maken voor een leven in gevangenschap.

Gehoorproblemen

Javier Almunia van de Loro Park argumenteert dat het dier problemen heeft met haar gehoor en vandaar weinig overlevingskans heeft in het wild. Hij noemt de commotie rond Morgan ‘belachelijk en absurd’. Het gedrag past prima binnen het normale gedrag van orka’s en er is geen enkel bewijs voor enige drang naar suïcide. Onderzoekster dierenwelzijn Sabrina Brando ziet in de beelden ook geen afwijkend gedrag. Het gaat om speelgedrag. Orka’s in het wild springen ook regelmatig op het droge.

Dit vind je misschien ook leuk