Corruptie-onderzoek in hoofdkantoor Santander bank

door admin
Corruptie-onderzoek in hoofdkantoor Santander bank

De zaak ontsproot uit een onderzoek naar de Falciani-lijst met rekeningen van de Zwitserse Private Bank HSBC in Geneve. IT-medewerker Hervé Falciani lekte in 2008 gegevens van de bank. Het ging onder meer op een lijst met ruim 100.000 vermoedelijke belastingontduikers. Op de lijst prijkten ook 659 Spaanse namen.

Medewerking

Santander zei in een persverklaring dat men ‘een verzoek had ontvangen tot informatie over de transacties op bepaalde rekeningen tussen verschillende entiteiten’. Hieraan werd toegevoegd dat de bank de autoriteiten alle benodigde medewerking verleent door ze van ‘alle beschikbare informatie te voorzien’. Volgens de Spaanse belastingdienst is er zo’n 6 miljard euro te vinden op de bankrekeningen van die 659 Spanjaarden op de lijst. Hiervan lopen er een aantal bij Santander.

Illegaal

Een groot deel van die 659 genoemde personen heeft hun zaken inmiddels geregeld met de belastingdienst. Een aantal echter besloot rechtszaken te voeren op grond van het feit dat Falciani de informatie illegaal zou hebben verkregen. Deze kan daarom niet als bewijs dienen. In Zwitserland werd de in Frankrijk woonachtige Falciani veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens industriële spionage. Omdat Frankrijk echter geen burgers uitlevert, loopt hij nog vrij rond.

Substantiële bedragen

De rechter in Madrid is nu aan het onderzoeken of HSBC haar cliënten heeft geholpen om geld uit illegale bronnen wit te wassen. Bronnen dichtbij de zaak zeggen volgens de Spaanse krant El País dat 40 ‘individuen of families’ worden onderzocht. Zij kwamen allemaal op Falciani’s lijst voor. Volgens een rapport van de belastingdienst zijn er ‘aanwijzingen dat HSBC, ofwel via kantoren in Zwitserland ofwel via kantoren in Spanje of andere landen, Spaanse residenten de mogelijkheid bood om substantiële geldbedragen te verstoppen op ‘ondoorzichtige’ rekeningen.

Schikking

Emilio Botín, toenmalige CEO van Santander was de meest prominente Spaanse naam op de lijst, samen met enkele leden van zijn familie. Botín trof eerder al een schikking van 200 miljoen euro met de Spaanse fiscus, goed voor 10 procent van het totale bedrag waar het om zou gaan. Verdere aangiften werden ingetrokken na deze schikking. Na Botín’s overlijden in 2014 nam zijn dochter Ana Patricia Botín de bank over.

Dit vind je misschien ook leuk