Spanje formeel op vingers getikt vanwege te hoog begrotingstekort

door admin
Spanje formeel op vingers getikt vanwege te hoog begrotingstekort

Het lukte Spanje en Portugal, ondanks een verruiming van de termijn, niet hun begrotingstekort onder 3% van het bbp te krijgen. De landen zouden volgens de Europese Commissie te weinig hebben gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Als sanctie zal de Commissie een deel van de Europese subsidies aan Spanje en Portugal opschorten.

Verlaagd of kwijtgescholden

Als de aanbeveling van de 28 eurocommissarissen door de EU-ministers van Financiën aanstaande dinsdag tijdens Ecofin worden overgenomen hangt Spanje een boete van 2 miljard euro boven het hoofd. Voor Portugal gaat het om een sanctie van 346 miljoen euro. Deze boete ‘kan worden verlaagd of kwijtgescholden wegens buitengewone omstandigheden of op verzoek van de regeringen die daar tien dagen de tijd voor hebben’, stelt de commissie. Regeringen moeten dan hun plannen indienen met voorstellen hoe ze denken zo snel mogelijk onder de norm van 3% te kunnen komen.

Verruimen van termijn

Spanje zou in 2015 het tekort terugbrengen tot 4,2% van het bbp, maar uiteindelijk bleef het steken op 5,1%. Portugal zou in 2015 al onder de 3% moeten uitkomen, maar kwam uit op een tekort van 4,4%. Ook voor 2016 lijkt het op dit moment onmogelijk dat Spanje onder de 3% uitkomt. De landen moeten nu snel met maatregelen komen om overschrijding van het tekort in te dammen. Het voorstel van de EC in mei was om de termijnen te verruimen met een jaar. Portugal kreeg tot dit jaar en Spanje tot 2017.

‘Geen boetes’

De Spaanse waarnemend minister van Economie, Luis de Guindos is ervan overtuigd dat Brussel uiteindelijk geen boetes zal opleggen. Dit vanwege het feit dat de Spaanse economie het hardst groeit van alle Europese landen. Volgens De Guindos heeft Spanje een grote inspanning gepleegd om het tekort terug te brengen naar wat het nu is door talloze ingrijpende hervormingen door te voeren. Andere landen hebben hun vooruitzichten voor groei teruggeschroefd, terwijl Spanje die juist heeft kunnen verhogen. De demissionair minister benadrukte ook het feit dat er in het tweede kwartaal van dit jaar 450.000 nieuwe banen bijkwamen. Zodra bekend wordt dat er wel sancties worden opgelegd, zal Spanje razendsnel daartegen in verweer gaan via de officiële weg. 

Dit vind je misschien ook leuk