Venezolaanse wint Baskische Culinaire Wereld Prijs

door admin

Deze Basque Culinary World Prize is een initiatief van het Baskische Culinaire Centrum in samenwerking met de Baskische overheid. Er waren twintig finalisten, waaronder vier Spanjaarden. In de jury zaten enkele van de belangrijkste chefs ter wereld, waaronder Joan Roca van het in 2015 tot beste restaurant ter wereld uitgeroepen El Celler de Can Roca in Girona en de Spaanse levende culinaire legende Ferràn Adrià.

Van boon tot reep

De prijs vormt een eerbetoon aan chefs die via hun culinaire kwaliteiten de wereld om hen heen positief beïnvloeden. Maria Fernanda Di Giacobbe is chocolatier in het Venezolaanse Caracas, oprichtster van het daar gevestigde La Paninoteka en helpt lokale producenten van cacao hun oogsten te verbeteren en bij het verkopen en exporteren van hun product. Via haar beweging ‘bean to bar’ (van boon tot reep) laat ze grote handelaars afnemen bij die lokale producenten. Daarnaast is ze verbonden aan de universiteit Simon Bolivar, waar ze programma’s heeft ontwikkeld om mensen op te leiden voor een baan in de nationale cacao-industrie. Hier studeerden al 1.500 personen af, waarvan 94% vrouw. Daarnaast trainde ze ruim 8.500 mensen.

Economisch kwetsbaren

Volgens de jury lukt het Di Giacobbe om in de rampzalige Venezolaanse politieke context kansen te bieden aan economisch kwetsbaren en met name aan vrouwen, die met haar hulp kleine ondernemers kunnen worden in de voor Venezuela zo belangrijke cacao-sector.

Dit vind je misschien ook leuk