1,4 miljoen Spaanse kinderen in armoede

door admin
1,4 miljoen Spaanse kinderen in armoede

Afgelopen jaar woonden zo’n 1,4 miljoen kinderen in Spanje in huishoudens met een jaarinkomen onder de € 9000. Deze cijfers werden gepubliceerd door NGO Save the Children en zijn gebaseerd op een gezin dat bestaat uit twee volwassenen en een kind. Momenteel lijdt een half miljoen kinderen meer onder extreme armoede dan in 2008, toen de economische crisis begon. Dit is een groei van 55%. Andrés Conde, directeur van Save the Children, zegt dat ‘de situatie van kinderen nog helemaal niet aan het herstellen is van de crisis. De armsten worden alleen maar armer.’

Kloof 

De kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter bij Spaanse gezinnen. Volgens de NGO ‘verliezen de huishoudens nog steeds koopkracht en worden de kwetsbaarsten steeds armer.’ 

Materiële deprivatie

Armoede wordt ook wel gemeten met de zogenaamde materiële deprivatie-index. Hierbij wordt gekeken naar de afname van: huishoudelijke uitgaven; de mogelijkheid om het huis op een acceptabele temperatuur te houden tijdens de koudste maanden; de mogelijkheid om het hoofd te bieden aan onvoorziene uitgaven; om het gezin iedere twee dagen een vlees- of vismaaltijd voor te zetten (of een vegetarische maaltijd met dezelfde voedingswaarden); om minstens een keer per jaar op vakantie te gaan; en het hebben van een auto, wasmachine, televisie en/of telefoon. 

Energiearmoede

In Spanje wonen bijna 760.000 kinderen (9,1%) in huishoudens waar niet aan vier van deze economische eisen kan worden voldaan. De cijfers laten zien dat 3,2% van de gezinnen zich geen drie vlees-, of vismaaltijd per week kan veroorloven. Dit betekent dat 266.055 kinderen in Spanje ondervoed zijn. Bovendien lijdt 11,3% van de kinderen aan energiearmoede, wat betekent dat bijna een miljoen kinderen in een huis woont dat niet voldoende kan worden verwarmd tijdens de wintermaanden. 

Relatieve armoede

De meeste kinderen die risico lopen op relatieve armoede wonen in Ceuta, Murcia, Andalusië en Extremadura. Hier komt het percentage uit boven de 40%. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich Baskenland, Galicië, Navarra en Madrid waar het percentage van kinderen het risico loopt op relatieve armoede onder de 20% blijft. Bij relatieve armoede worden de levensomstandigheden van een groep of persoon beoordeeld in verhouding met zijn of haar omgeving.

Zwakke kinderbescherming

Save the Children is er van overtuigd dat Spanje, in tegenstelling tot de meeste Europese landen een ‘zwak kinderbeschermingssysteem’ heeft. De bescherming schiet tekort, omdat ‘de toeslagen te laag zijn, de kinderen te weinig aansluiting hebben, en de ouders die om toeslag vragen via de belastingopgave voorrang krijgen’. 

De organisatie beklaagt zich bij de Spaanse regering en eist meer en betere maatregelen voor de kwetsbaarste kinderen, ‘want investeren in kinderen is de beste manier om een einde te maken aan armoede’, aldus de NGO. Ze staan er op dat de toeslag per kind wordt verhoogd tot € 100 per kind per maand, waar nog eens een toelage van 50% bij moet komen voor eenoudergezinnen.

Dit vind je misschien ook leuk