Alle ogen gericht op Spaanse socialisten

door admin
Alle ogen gericht op Spaanse socialisten

Rajoy kreeg met zijn Partido Popular bij de verkiezingen van 26 juni 137 zetels in het Spaanse parlement. Veel te weinig om een absolute meerderheid te vormen. Die is er pas met 176 zetels. Eerder deze week sprak Rajoy met Albert Rivera van Ciudadanos en met Pablo Iglesias van Unidos Podemos. Ciudadanos zal zich onthouden van stemmen en Unidos Podemos zegt ‘nee’ tegen Rajoy. 

Volgens de Spaanse media gaat Sánchez naar Rajoy met eveneens een ‘nee’ als boodschap. De PP hoeft niet te rekenen op steun van de socialisten. Doordat Ciudadanos zich zal onthouden van stemmen, gooit deze partij feitelijk alle ballen op de socialisten om te voorkomen dat er nieuwe verkiezingen georganiseerd moeten worden. 

Iglesias liet zich daarover al geirriteerd uit door te zeggen dat als Sanchez voor Rajoy stemt, de socialisten dus feitelijk partner zijn van de conservatieve volkspartij PP. De PSOE reageerde weer op die vooruitwijzing door te zeggen dat Unidos Podemos al partners waren van Rajoy door bij de vorige coalitiebesprekingen tegen Pedro Sánchez te stemmen. Bovendien stelt de partij dat als er nieuwe verkiezingen nodig zijn waar de PP weer sterker uit gaat komen, dat voornamelijk te wijten is aan de tegenvallende resultaten van Unidos Podemos.

Nog steeds ziet de PP de socialisten als hoofdpersoon in een toekomstige samenwerking vanuit het regeringspaleis Moncloa. Rajoy vertrouwt op PSOE en wil met de partij onderhandelen over hervormingen.

Op basis van de berichtgeving in de Spaanse kranten lijkt het hier voornamelijk om de ego’s van de partijleiders te draaien en niet om de toekomst van een land dat hard zit te springen om een nieuwe regering. Om 11 uur begint het gesprek. 

Dit vind je misschien ook leuk