Spaans zomeren (Column)

door admin

Buiten, op een redelijk koel en cool terras, in de vroege Spaanse avonduren met overdreven zwaar gekoelde drankjes en tapas in de aflopende schaduw van een veel te groot gebouw. Lekker temperatuur-internet-sites vergelijken via allerlei Nederlandse media op de mobiel. Soms moet je wel eens iets anders dan constant de G.B.J. Hilterman uithangen (Google maar even als je te jong bent). Werkelijk brullend, gierend en tierend, samen met mijn goede Nederlandse vriend die hier ook woont. Zelfs de obers stonden mee te gillen. Ik schiet er nu weer van in de lach.

Ophef en geklaag

 

Maar dat mag niet! Van de Nederlandertjes die wonen in het Koninkrijk der Nederlanden. Want dan worden ze pissed. En niet zo’n beetje ook! Pff… wat een geklaag en ophef over fotootjes die ik dan af en toe op sociale media zet. En over mijn verhaaltjes trouwens ook. Altijd wel weer wat. Je moest eens weten. Vakantiekiekjes van alles en iedereen mogen wel, want die zien er geweldig uit. Als je poedelnaakt, ondersteboven met een kokosnoot in je hand in een Thaise palmboom hangt, is dat goed voor de meest geweldige reacties. Maar als je – zoals ik – definitief en al jaren in hartje Spanje WOONT, en gewoon een kippetje zit te eten op een terras met alleen een zwembroek aan, is dat direct showing off.

In scène

Sommige mensen denken dat ik iedereen in Nederland te kak wil zetten. ‘Kijk mij eens, hoe geweldig!’ Wat is dat toch voor een ongelofelijke absurde nonsens? Moet ik dan met 40 graden in een regenjas, met paraplu en iemand achter me met een tuinslang, een in scène gezet fotootje plaatsen? Met geijkte reacties als: ‘Hahaha… ohh wat leuk… net zoals hier bij ons in Nederland.’

Onvriendelijke reacties

Ik krijg steeds meer directe en indirecte mailtjes, rare opmerkingen en stiekeme anonieme of uiterst onvriendelijke reacties. Ook vele van mensen die ik helemaal niet ken. Kijk, dat het een trieste flut-zomer in Nederland is, daar kan ik toch niets aan doen? En dat het hier dan al weken bloedje-tegen-de-40-graden is, toch ook niet? Mag ik niet meer een fotootje plaatsen met alleen een zwembroek aan? Alleen omdat ik hier woon, leef en dood wil gaan? Eigenlijk maakt het me geen zak meer uit. Maar ik word er niet echt vrolijker van. Ik woon nu eenmaal in hartje Spanje, en niet zo’n beetje ook. Alles moet er nog even ingepropt worden voordat het feest voorbij is.

Geen pretje

En dan wil ik wel eens van diezelfde mensen horen, over het hoe en wat, wanneer ze een weekje in 40 graden rond mogen rondhangen. Iedereen houdt van een beetje zon en temperatuur. Maar tegen de 40 graden en dat wekenlang, is absoluut geen pretje. Integendeel. Wel eens gaan slapen met 35 graden? Ronduit verschrikkelijk! En overdag komt er niets uit je handen. Zelfs onder een parasol is het veel te heet. Wel eens gewoon gewerkt met die temperaturen? Binnen hangen met de airco, niet kunnen slapen, veel te veel water drinken, hoofdpijn, altijd maar moe en een glaasje moeten laten staan. En het WC papier smelt onder je billen weg. Zelfs mijn libido lijdt er onder. Leuk hè, Spanje? Maar van de buitenlanders die hier dan wonen, hoor ik nooit geen gemekker! 

Punto!

Gelukkig heb ik ooit mijn keuze gemaakt (mijn beste en misschien wel enige ooit). En het zal me eigenlijk worst wezen wat andere mensen er van denken. Hier woon ik, dit is mijn leven en voor de rest basta. Ze zoeken het maar uit, sport-zomerend aan de Nederlandse Riviera. En mijn Spaanse Anabel denkt er precies net zo over. Punto.

Dit vind je misschien ook leuk