Beperking op betalingen met cash geld onder de loep

door admin
Beperking op betalingen met cash geld onder de loep

De belangrijkste reden om het contante betalingsverkeer te beperken is de strijd tegen belastingfraude. In de nasleep van de crisis zijn mensen echter weer meer geld contant gaan opnemen. De vraag naar cash was in 2015 5% hoger dan een jaar eerder.  Volgens de Europese Centrale Bank groeide vooral de vraag naar biljetten van 200 en 500 euro. Vermoedelijk om deze ergens als extra financiële bufferop te potten.

Zwart geld economie

Nog steeds gaat wereldwijd 80% van alle transacties nog om in cash. Spanje beperkte eind 2012 cash-betalingen. Hiertoe wijzigde het land de fiscale en financiële regelgeving. Het besluit werd genomen om fraude te voorkomen. Spanje heeft een grote zwart geld economie, waardoor de overheid jaarlijks naar schatting ruim 30 miljard euro misloopt.

Limiet 2.500 euro

Dit bedrag hoopt de overheid te verminderen door het beperken van contante betalingen. De vastgestelde limiet bij financiële transacties van een zelfstandige ondernemer of bedrijf bedraagt 2.500 euro of het equivalent daarvan in vreemde valuta. Deze limiet is niet van kracht als de betaler een natuurlijk persoon is die kan aantonen dat zijn fiscale verblijfplaats buiten Spanje is en dat hij niet actief is als zelfstandig ondernemer. De grens komt dan te liggen op 15.000 euro of het equivalent daarvan in vreemde valuta. Om vast te stellen of men op deze grens zit, dient rekening gehouden te worden met de reeds betaalde en ontvangen bedragen, overeenkomstig aan gedeeltelijke (uit)betalingen aan goederen of diensten.

Wat is een contante betaling?

Onder contante betalingen vallen alle betalingen zoals genoemd in artikel 34.2 van de wet 10/2010, van 28 april, de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Hieronder valt ook:

  • Spaans of buitenlands papier- en muntgeld
  • Cheques aan toonder in alle valuta
  • Iedere andere vorm van betaling, waaronder elektronische betalingen die gebruikt kunnen worden als betaling aan toonder.

 

Bewaar administratie

Alle betrokken partijen, koper en verkoper, zijn verplicht om hun administratie bij te houden voor een periode van minimaal vijf jaar vanaf de datum van de transactie. Zij dienen dit te allen tijde te kunnen voorleggen bij de Spaanse Belastingdienst. Het is een fiscale overtreding om hier niet aan te voldoen en dit is strafbaar voor alle betrokken partijen. De Spaanse Belastingdienst kan beide partijen aansprakelijk stellen.

Hoge boete bij overtreding

Als een van de betrokken partijen bij een transactie waarbij de betalingslimiet wordt overschreden de belastingdienst informeert binnen drie maanden na de transactie vervalt de aansprakelijkheid en de sanctie. Op overtreding van de betalingslimiet staat een geldboete van 25% van het betaalde bedrag.

Arcos & Lamers Asociados

Heeft u vragen over dit onderwerp of betreffende een andere fiscale, boekhoudkundige of juridische kwestie? Neem dan vrijblijvend contact op met een meertalige en ook Nederlandssprekende accountant, belastingadviseur of advocaat van Arcos & Lamers Asociados in Marbella.

Dit vind je misschien ook leuk