Miljoenenfraude ontdekt met drones en satellieten van Spaanse fiscus

door admin
Miljoenenfraude ontdekt met drones en satellieten van Spaanse fiscus

Miljoenen Spaanse huishoudens blijken geen of te weinig onroerendgoedbelasting, Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI), te betalen. Het Spaanse kadaster heeft in samenwerking met de gemeentes een grootschalig onderzoek uitgevoerd waarbij met behulp van drones en satellieten gekeken werd naar de woningen. De resultaten ervan werden vergeleken met registraties in het kadaster en met wat er aan onroerendgoedbelasting binnenkwam. Uitbouwen, zwembaden of soms complete verbouwingen werden vaak niet opgegeven bij de gemeente, zodat deze er ook geen belasting over kon innen. 

Succesvol

In 2014 is het kadaster gestart met het onderzoek, dat nog steeds niet is afgerond. Tot nu toe zijn 4.340 gemeentes onderzocht en zijn er daarbij 1,6 miljoen huiseigenaren tegen de lamp gelopen. Inmiddels is al 1,2 miljard euro aan achterstallige belasting geïnd. Momenteel staan 1.721 gemeentes nog op de lijst om onderzocht te worden. De resultaten zijn door het kadaster ook aan de demissionair minister van Financiën Cristóbal Montoro gerapporteerd. Hij noemt het onderzoek dan ook uitermate doeltreffend en succesvol.

Naheffing

De frauderende huiseigenaren krijgen geen boete opgelegd van het kadaster. Wel krijgen ze een naheffing van de belastingdienst over het verschil in waarde van de woning en een rekening van 60 euro. Dat is om de kosten van het onderzoek te betalen. 

Zwembaden

Bij 8,9% van de woningen die bij het kadaster geregistreerd staan is fraude ontdekt. Het merendeel betreft geen nieuwe onbekende woningen, maar gevallen waarbij een aanbouw, verbouwing of zwembad niet opgegeven was. Dit betrof 70% van alle gevallen. Daarnaast heeft het kadaster ook nieuwe, tot nu toe onbekende woningen ontdekt. Enkele voorbeelden daarvan zijn: een landhuis waarvan alleen de fundering zou bestaan. De waarde daarvan bedroeg 22.000 euro. Door middel van een satelliet werd er geconstateerd dat er inmiddels een complete woning op was gebouwd, waardoor de waarde steeg naar 88.000 euro. De te betalen IBI steeg daarmee van 132 naar 528 euro. Verder kwamen er ook appartementen naar boven die slechts één verdieping hoog zouden zijn. In werkelijkheid waren er extra verdiepingen op gebouwd.

Andalusië

De regio’s waar de meeste fraude is ontdekt, zijn Andalusië met 373.224 gevallen, gevolgd door Galicië en Castilla y León. Procentueel gezien heeft Aragón de meeste fraudeurs met 16,8% van alle woningeigenaren. Hierbij moet echter wel vermeld worden dat dat belastingdienst en het kadaster het onderzoek uitvoeren in opdracht van de verschillende gemeentes en in Aragón zijn bijna net zoveel gemeentes onderzocht als in Andalusië, ondanks dat Andalusië veel meer gemeentes heeft. Baskenland en Navarra zijn niet meegenomen in het onderzoek omdat zij afwijkende belastingregels hebben.

Dit vind je misschien ook leuk