Rajoy haalt alles uit kast om minderheidsregering erdoor te krijgen

door admin

Dit zou betekenen dat de zittende demissionaire regering onder leiding van Mariano Rajoy door kan regeren met minderheidssteun. Waar na de eerste verkiezingen in december Albert Rivera van Ciudadanos nog een akkoord sloot met PSOE en daarvoor geen steun kreeg van Rajoy, sloot Rivera zich nu min of meer aan bij de PP door te beloven zich van een stem te onthouden.

PSOE’s Pedro Sánchez ziet niet in waarom hij wel steun zou geven aan Rajoy terwijl die in maart nog ronduit ‘nee’ zei tegen een regering onder leiding van Sánchez als premier.

Afstappen van nee

Albert Rivera probeerde na het gesprek met Rajoy op woensdag via de Spaanse pers Pedro Sánchez er ervan te overtuigen dat hij af moet stappen van zijn ‘nee’ in het belang van het Spaanse volk. Derde verkiezingen zouden beschamend zijn voor Spanje en bovendien slecht voor de economie.

Derde verkiezingen

Toch suggereerde Mariano Rajoy later nog op een mogelijke derde verkiezingsronde als iedereen bij zijn mening blijft. Wellicht hoopt hij op driemaal is scheepsrecht, zodat hij bij derde landelijke verkiezingen wel genoeg stemmen binnensleept. Misschien dat dan veel Spanjaarden die de afgelopen twee rondes thuisbleven, nu wel gaan stemmen om een einde te maken aan de impasse.

Peiling

Uit een peiling bleek eerder deze week eveneens dat Spanjaarden vinden dat de PSOE de conservatieven een regering moet laten vormen. Het heeft lang genoeg geduurd. Als er binnenkort een deal kan komen, dan kan de nieuwe regering nog net in augustus de begroting voor 2017 door het parlement worden geloodst. Ook liggen er fiscale hervormingen klaar met hetzelfde doel.

125 punten van overeenkomst

Om zijn toenaderingspoging kracht bij te zetten heeft Rajoy’s partij het regeringsvoorstel van de PP vergeleken met het akkoord dat in maart werd gesloten tussen PSOE en Ciudadanos. Men vond 125 punten van overeenkomst. Hieruit concludeerde Rajoy dat de drie partijen toch belangrijke principes en prioriteiten delen die essentieel zijn voor het algemene belang van alle Spanjaarden.

Houding Ciudadanos

De PP is ook positief gestemd over de houding van Ciudadanos. Die kan wellicht nog de komende weken wijzigen van het zich onthouden van een stem tot een ‘ja’. Dat zou bovendien ook de houding van de PSOE positief kunnen beïnvloeden. Bovendien is er enige interne verdeeldheid binnen de PSOE omtrent wat partijleider Sánchez te doen staat. Enkele partijbonzen neigen al meer na steun voor een rechts conservatieve minderheidsregering.

Partijbonzen

Vice-voorzitter van de PP, Pablo Casals deed eveneens een beroep op die partijbonzen die al kritisch zijn ten aanzien van hun leider om op te houden met het verdedigen van een onthouding. Ze zouden die houding niet alleen ‘off the record’ moeten laten blijken, maar ook publiek uitspreken voor het federaal comité van de partij. Men doet eveneens een beroep op voormalige partijbonzen zoals Felipe González, Alfonso Guerra en Alfredo Pérez Rubalcaba.

Sánchez blijft vooralsnog bij zijn standpunt en liet Rajoy weten dat hij ‘maar steun moet zoeken op rechts’.

Dit vind je misschien ook leuk