Spanje voert beveiliging op langs kust

door admin

Normaal is het daar al druk, maar door de aanslagen en ook die van vorig jaar aan de kust in Tunesië hebben honderdduizenden toeristen voor ogenschijnlijk veiligere bestemmingen gekozen zoals Italië, Spanje en Portugal. 

De regionale overheid in Catalonië is zich bewust van het risico en van de impact van een mogelijke terrorristische aanslag op de Spaanse toeristenindustrie. Daarom zijn er extra agenten van de Mossos d’Esquadra, lokale en regionale politie ingezet om te surveilleren in populaire kustplaatsen als Roses en Lloret de Mar. Hier worden voortdurend patrouilles uitgevoerd langs de kust, bij belangrijke aanvoerwegen, stations en de luchthavens.

Verhoogd risico

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jordi Jané, zei dat zijn eigen veiligheidsdiensten al hadden gewaarschuwd voor een aanslag in Frankrijk. Begin juni publiceerde de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog een reisadvies uit voor Europa en sprak daarbij over ‘een verhoogd risico van potentiële terroristische aanslagen in Europa gericht op grote evenementen, restaurants, winkelcentra en openbaar vervoer’.

En ook: ‘Het grote aantal toeristen dat Europa in de zomermaanden bezoekt zorgt voor grotere doelen voor terroristen die aanslagen plannen op openbare plaatsen, met name tijdens grote evenementen zoals het EK voetbal en de Tour de France’, aldus in de verklaring.

Extra veiligheidsmaatregelen

Direct na de aanslagen in Nice op 14 juli voerde de Catalaanse regering extra veiligheidsmaatregelen in bij populaire toeristenoorden en ook bij trein- en busstations, vliegvelden en overheidsgebouwen. Eerder deze week ontstond er nog grote paniek onder toeristen in Platja d’Aro die een flashmob verwarden met een aanslag. Paniek die zelfs leidde tot enkele lichtgewonden. Vijf mensen werden gearresteerd. Dit ter illustratie van hoe dicht de angst bij mensen onder de oppervlakte aanwezig is. 

Drones

Meer naar het zuiden in de provincie Alicante heeft de gemeente Benidorm drones ingezet om de kust te overzien. Normaliter worden drones gebruikt om te zien of er ergens zwemmers of boten in moeilijkheden zijn of om als eerste rook te zien die kan duiden op een beginnende bosbrand. Maar drones zijn volgens de politie in Benidorm ook zeer nuttig bij elke andere risicovolle situatie.

Vorig jaar bezochten 68,1 miljoen toeristen Spanje. Dit jaar kwamen er al 18 miljoen in de eerste vier maanden. Een stijging van 13% ten opzichte van een jaar eerder. 

Dit vind je misschien ook leuk