De staat van de terreurdreiging in Spanje

door admin
De staat van de terreurdreiging in Spanje

Die oproep zou zijn gedaan door een fanatiek lid van ISIS via het aan de ISIS gelieerde mediabedrijf Al Wafa, die regelmatig dergelijke boodschappen verspreidt. De boodschap was eveneens dat Spanje veroverd zal worden door de ‘doden cultus’, een bijnaam voor wat ook wel de Daesh wordt genoemd.

Auteur Abu Marya Al-Aseef zegt in het bericht dat strijders explosieven, machinegeweren en zelfs vrachtwagens moeten gebruiken om de ‘misdaden tegen Moslims gepleegd door Spanje te wreken’. Ook worden moslims opgeroepen westerlingen te kidnappen in ruil voor het vrijlaten van terreurgevangenen.

Het is niet de eerste keer dat in een boodschap afkomstig uit aan ISIS gelieerde bronnen wordt verwezen naar het terugveroveren van ‘Al Andalus’ en het wreken van de Spaanse inquisitie tijdens welke moslims door katholieken werden berecht, gemarteld en gedood. In april spraken veiligheidsdiensten uit dat ze aanleidingen hadden gevonden om te geloven dat IS-strijders in Zuid-Europese landen, waaronder Spanje, zich zouden richten op toeristische doelen. 

Wraak

Het artikel getiteld ‘Spanje van Fernando, we stemmen voor wraak’, meldt volgens de Amerikaanse terreur monitoring organisatie MEMRI, dat Spaanse troepen 60.000 Moslims hebben vermoord tijdens de slag Las Navas de Tolosa in 1212. Deze slag in de Andalusische provincie Jaén staat bekend als de beslissende slag in de herovering van Spanje op de Moren door de Katholieke Koningen. In Islamitische geschiedschrijving staat deze bekend als de Slag van Al-Uqab.

Bij de laatste grote terreurdaad in Spanje waren vier forenzentreinen in Madrid het doelwit van bommen. Hierbij kwamen 192 mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door Al Qaeda.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt vast aan een ‘hoge terreurdreiging’ richting de 12 miljoen Britten die jaarlijks hun vakantie doorbrengen in Spanje.

Terreurcellen ontmanteld

Spanje hanteert sinds de zomer van 2015 terreurniveau 4. Dat betekent ‘hoog risico’ en is het op een na hoogste niveau. Regelmatig verschijnen nieuwsberichten in de Spaanse media dat er weer terreurcellen zijn ontmanteld of dat verdachten zijn opgepakt die banden hebben met IS of aanverwante organisaties. Hiertussen zaten ook groepen die ervan werden verdacht individuen te ronselen om naar Syrië en Irak te reizen om daar mee te doen aan de strijd voor het kalifaat.

Cellen beschikbaar voor aanslagen

De Spaanse inlichtingendienst tegen terreur (CITCO) zei onlangs in het kwartaalrapport over de huidige stand van zaken dat ‘de Islamitische Staat cellen beschikbaar heeft voor gewapende acties en aanslagen met grote dodelijke gevolgen’. Ook kwam op maandag een bericht naar buiten dat al ontmantelde jihadistische cellen in Marokko ‘spiegels’ hebben in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Dit stond in de ‘Radiografía del Daesh en España’ van CITCO.

Drie profielen van terroristen

Hierin stonden eveneens profielen van de meest gevaarlijke potentiële terroristen in Spanje omschreven. Allereerst zijn er de ‘autoradicalizados’: de personen die via internet op eigen houtje geradicaliseerd zijn. Ten tweede zijn er de geradicaliseerden die in Spanje zijn en die contact hebben met individuen in conflictgebieden. Tot slot zijn er de potentiële terroristen die door Daesh zijn gerecruteerd en die al instructies hebben gekregen om in Spanje toe te slaan. 

Beveiliging opgevoerd

De recente aanslagen in Tunesië, Parijs, Brussel, Nice en München vormen voor de Spaanse inlichtingendiensten aanleiding voor versterking van de beveiliging rond grote evenementen en infrastructurele knooppunten. Vorige week bleek ook dat de beveiliging bij drukke toeristische punten is verhoogd. Het maximale terreurniveau 5 is nog niet ingesteld in Spanje omdat volgens CITCO er geen directe aanleiding is dat er personen of groepen nu op het punt staan een aanslag te plegen. 

Dit vind je misschien ook leuk