Spaanse Quieron-ziekenhuizen overgenomen door Duitse keten

door admin

Quironsalud is een Spaans concern van 42 particuliere ziekenhuizen en 53 andere medische centra. Het concern pioniert in Spanje met een model ziekenhuis waarin particuliere zorg wordt gecombineerd met publieke zorg. Zodoende zijn vijf Quieron-ziekenhuizen (vier in Madrid en één in Barcelona) geïntegreerd in het Spaanse publieke zorgstelsel.

Fusie

De keten Quironsalud ontstond in 2014 uit een fusie tussen IDC Salud en Grupo Hospitalario Quirón. Het bedrijf verwacht voor 2016 een omzet van 2,5 miljard. “Quironsalud is de afgelopen jaren met 5% gegroeid, cijfers die boven het gemiddelde liggen in deze bedrijfstak. Het is een koploper op het gebied van private gezondheidszorg”, aldus een woordvoerder van Helios.

Helios in Duitsland

Helios is een grote keten op het gebied van medische zorg in Duitsland en is onderdeel van Fresenius. Het bedrijf bezit in totaal 112 centra, waaronder ziekenhuizen, medische centra, afkickklinieken en centra voor senioren. Helios bezit echter nog geen ziekenhuizen in het buitenland.

Aandelenpakket

De huidige CEO en oprichter van het Spaanse concern is Victor Madera. Hij zal na de fusie in dienst treden bij Fresenius. Voor deze deal heeft hij een aandelenpakket ontvangen met een geschatte waarde van 400 miljoen euro. Hij mag deze aandelen de komende twee jaar niet verkopen.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de verantwoordelijke autoriteiten. De verwachtingen zijn dat dit eind 2016 of uiterlijk begin 2017 afgerond zal zijn. De wortels van Quironsalud liggen in Castilla-La Mancha en Aragón, maar momenteel zijn de ziekenhuizen door heel Spanje te vinden. 

Publieke versus private zorg

In Spanje kent men een scheiding tussen publieke en private zorg. Publieke zorg is te vergelijken met het zorgstelsel in Nederland. Iedereen die premie afdraagt, heeft recht op publieke gezondheidszorg. Alle zorg is daarbij inbegrepen op enkele uitzonderingen na zoals bijvoorbeeld tandartszorg voor volwassenen. De kwaliteit van deze zorg is goed te vergelijken met Nederland. Wachtlijsten kunnen echter wel lang zijn.

De private zorg geeft meer zekerheid, luxe en betere dienstverlening. Private ziekenhuizen zijn van alle gemakken voorzien en hebben vaak meer weg van een hotel. Ook zijn de wachtlijsten korter en kan men vrij snel terecht voor een operatie. Ook zijn er vaak tolken aanwezig mocht je de Spaanse taal niet machtig zijn. Iedereen kan zich privé voor zorg verzekeren. Er zijn geeen restricties, behalve een leeftijdsrestrictie van 65 jaar en ouder. Premies varieren afhankelijk van de dekking.

Dit vind je misschien ook leuk