Ondernemen op de beurs in 7 stappen: Stap 6

door admin
Ondernemen op de beurs in 7 stappen: Stap 6

Een gouden tip: koop nooit meer een aandeel (of sprinter, obligatie of enig ander beleggingsproduct) zonder vooraf nagedacht te hebben over het uitstapmoment. Door hier vooraf bij stil te staan, heeft u houvast voor de toekomst en voorkomt u emotionele acties. Maar nog belangrijker dan het bepalen van het uitstapmoment is de discipline om hier ook daadwerkelijk naar te handelen. Gelukkig heeft u bij Alex veel mogelijkheden om tegelijk met uw aankoop direct uw gewenste verkoop te plannen. Ik zal u drie voorbeelden geven om uw verkoopmoment te bepalen.

1. Via de Technische Analyse

Net zoals u de vorige keer met behulp van de Technische Analyse en bijvoorbeeld het Moving Average uw instapmoment heeft bepaald, kunt op die manier ook uw uitstapmoment bepalen. Dus uitstappen als de koers van het aandeel onder het Moving Average komt. Maar uiteraard kunt u zelf ook andere indicatoren gebruiken.

2. Via het kopen van een put en/of het verkopen van een call

Wellicht ten overvloede: Een put-optie is een verkooprecht en een call-optie is een kooprecht. Als u een put-optie tegelijk met uw aandelen koopt, heeft u de zekerheid om uw aandelen tot en met de expiratiedatum voor de uitoefenprijs te mogen verkopen. U beperkt daarmee uw neerwaartse risico, tegen betaling van de optiepremie. Daarmee heeft u dus bij het aangaan van uw positie een minimaal verkoopniveau verworven. Door het verkopen (schrijven) van een calloptie op de aandelen die u in uw bezit heeft, gaat u de verplichting aan uw stukken te moeten leveren tot en met de expiratiedatum voor de overeengekomen uitoefenprijs. In ruil voor de ontvangen optiepremie, gaat u de verplichting aan uw stukken te moeten verkopen.

3. Via conditionele orders

Een andere mogelijkheid die u heeft is het werken met conditionele orders: uw verkooporder wordt automatisch naar de beurs verzonden op basis van de informatie van een bracket-limiet. Dus u kunt zo gewoon lekker een dagje naar het strand gaan, even een siësta houden of een balletje slaan op de golfbaan en ondertussen actief blijven beleggen, zonder daarvoor tijd de hoeven spenderen aan de soms hectische beursontwikkelingen. Vooraf moet u dan wel uw doelstelling per positie bepalen en vastleggen. Stel, u heeft vastgesteld op -10% uw verlies te nemen en bij +20% de winst te nemen. U kunt dan met een bracket-limiet de koers van uw aandeel automatisch laten monitoren. Komt de koers buiten uw bandbreedte, dan wordt u verkooporder automatisch naar de beurs verzonden.

Zie figuur 1 op de foto op deze pagina. Dit is een voorbeeld van een conditionele order met bracket-limiet. Hoe legt u uw verkoopmoment vast? Zoals bij elke stap van het stappenplan, moet iedereen zelf zijn keuze maken. Volgt u de beurs intensief of zijn er ook perioden dat u minder tijd aan uw beleggingen besteed? Neem dat allemaal mee in uw beslissing. Ook tussentijds kunt u uiteraard uw koers nog bijstellen. Hierover bij stap 7 meer informatie. Dan wordt ook stilgestaan bij het evalueren van uw transacties.  

Alex Spanje

Heeft u behoefte aan begeleiding bij het opstellen van uw stappenplan? Neem dan contact op met Kaspar Huijsman en zijn team van Alex Spanje. Vanuit het Alex Beleggerscentrum staan zij elke beursdag in contact met zowel startende als ervaren beleggers. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of u wilt zelf een onderwerp aandragen, neem dan contact op met Alex Spanje via: info@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011. Informatie in dit artikel is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies.

Lees hier: De timing van het instapmoment: stap 1

Lees hier: Bepaal vooraf uw verkoopmomenten: stap 2

Lees hier: Evalueren en bijsturen: stap 3

Lees hier: Selecteer uw beleggingen volgens vaste criteria: stap 4

Lees hier: De timing van het instapmoment: stap 5

 

Dit vind je misschien ook leuk