Eeuwenoud Spaans stierenfeest na protest afgeschaft

door admin
Eeuwenoud Spaans stierenfeest na protest afgeschaft

Toro de la Vega dateert uit de middeleeuwen. Een stier werd gewoonlijk met lansen gedood worden nadat het opgejaagd werd door honderden mannen te voet en te paard. Vorig jaar protesteerden in Madrid meer dan 100.000 mensen tegen Toro de la Vega. Het evenement staat jarenlang onder discussie bij de publieke opinie. In mei besloot de regering van de deelstaat Castillië en León dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier dankzij de nationale en internationale druk. Ook geeft ze aan dat Toro de la Vega niet meer past bij de normen en waarden van de Spaanse samenleving.

Toro de la Peña

Dit jaar zal Toro de la Vega vervangen worden door een stierenren waarbij de stier niet verwond mag worden of gedood wordt, genaamd Toro de la Peña. Toch willen sommige bewoners van Tordesillas de stier alsnog zelf doden en roepen anderen op de wet niet te respecteren.

Europese subsidies

Toro de la Vega was een van de Spaanse tradities die door de Europese Unie met naar verluidt 130 miljoen euro wordt ondersteund. Ook Toro de la Peña valt onder deze subsidieregeling, net als het stierenvechten.

Jarenlange Campagne

Sinds 2007 heeft de Nederlandse organisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) samen met onder meer Spaanse organisaties samengewerkt in een campagne om een einde te maken aan dit evenement. Deze campagne, ‘Rompe una lanza’ (breek een lans), maakte het bestaan van Toro de la Vega bekend in Spanje en zorgde ervoor dat het sociale verzet ertegen groeide. Vanuit Nederland is er jaarlijks deelgenomen aan het protest om te laten zien dat ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren.

Undercover

In september 2015 reisde Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. Zie de video op deze pagina.

(Bron: persbericht CAS International)

Dit vind je misschien ook leuk