Spaanse demissionair premier in moeilijkheden rond corruptiezaak

door admin
Spaanse demissionair premier in moeilijkheden rond corruptiezaak

Sinds haar aftreden als burgemeester in 2015, nadat socialisten de lokale verkiezingen wonnen, betrad Barberà de Spaanse Eerste Kamer voor haar partij Partido Popular. Voor senaaatsleden geldt onschendbaarheid. Derhalve wordt nu de publieke druk op de Partido Popular en op de demissionair regering opgevoerd zodat Barberà zich uit de politiek terugtrekt. Ook neemt die druk toe vanuit de partij zelf. Hoge partijleden zeggen dat het voor de partij verstandig zou zijn als Barberà aftreedt. Daarbij melden ze wel dat ze nog steeds in haar onschuld geloven.

Schuldbekentenis

Barberà zegde wel haar lidmaatschap van de partij op, maar weigert tot nu toe haar zetel in de Spaanse senaat te verlaten. Naar eigen zeggen zou aftreden opgevat kunnen worden als een schuldbekentenis. 

Demissionair premier Rajoy weigerde dinsdag commentaar op de zaak te geven. Hij was in zijn thuis-regio Galicië om daar campagne te voeren voor de regionale verkiezingen die daar zullen plaatsvinden op 25 september aanstaande. In plaats daarvan plaatste hij foto’s van zichzelf en zijn supporters op Twitter. 

Soria en Wereldbank

Hij negeerde eveneens commentaar te geven op de nominatie van partijlid en voormalig minister José Manuel Soria voor een positie bij de Wereldbank. Soria wordt in verband gebracht met de affaire aangestipt in de Panama Papers. 

In plaats daarvan bleef Rajoy doorgaan met het zoeken van steun voor de regionale premier Alberto Nuñez Feijóo die zich na twee regeringstermijnen herkiesbaar stelt. Op basis van peilingen wordt verwacht dat hij zal winnen.

Verkiezingen Baskenland

In het Baskenland zijn ook verkiezingen eind deze maand. Hier wordt winst verwacht voor de Baskische nationalisten van de PNV. Het beste scenario voor de PP is dat de gematigde nationalisten zich tot hen wenden als er eventuele coalities gevormd moeten worden. 

Landelijke verkiezingen

Op landelijk niveau stevent Spanje af op nieuwe verkiezingen. Na twee zeer gefragmenteerde verkiezingsuitslagen zit het land al bijna 9 maanden zonder regering. Vrijwel alle partijen weigeren met de grootste partij PP samen te werken omdat ze niet in verband willen worden gebracht met de corruptie waarmee die partij wordt gelinkt. Alleen Ciudadanos is bereid tot steun nadat de PP een corruptie-akkoord had ondertekend. Dit bevatte allerlei maatregelen die genomen moeten worden om corruptie binnen de Spaanse politiek tegen te gaan.

Als er derde verkiezingen komen eind december, dan zal volgens peilingen de opkomst historisch laag zijn. Dit is volgens analisten gunstig voor de PP, die zelfs betere resultaten zal kunnen behalen, dan bij de afgelopen twee verkiezingen. 

Dit vind je misschien ook leuk