Roep om minder huiswerk op publieke Spaanse scholen steeds groter

door admin
Roep om minder huiswerk op publieke Spaanse scholen steeds groter

De aanleiding vormt een enquete waaruit blijkt dat bijna de helft van de ouders vindt dat huiswerk het familiaire leven negatief beïnvloedt. Ruim 20 procent van de ouders zegt dat hun kinderen meer dan twee uur huiswerk per dag hebben. Dat betekent dat ze ruim 10 uur per week buiten schooluren om aan het werk zijn.

Geen tijd om te spelen

Bijna 40 procent van de ouders vindt dat door huiswerk andere basisbehoeften en benodigdheden van hun kinderen in de weg staat. Denk hierbij aan sport en andere buitenschoolse activiteiten, ontspanning of gewoon spelen. Vier op de tien kinderen heeft het idee dat er geen tijd is om te spelen of om uit te rusten. 65,7% zegt dat als ze een keer geen huiswerk maken ze daarvoor op school worden gestraft. 

Achterhaald onderwijsmodel

De enquete werd uitgevoerd onder 1.748 ouders en 472 kinderen in de eerste zes maanden van dit jaar. Ruim 90% van de antwoorden betrof kinderen op een publieke Spaanse school. ‘Huiswerk zorgt ervoor dat onze kinderen geen jeugd en adolescentie hebben. De praktijk hoort bij een achterhaald onderwijsmodel dat is gebaseerd op tekstboeken voor kinderen die zijn geboren in een digitaal tijdperk’, zo zei José Luis Pazos, voorzitter van Ceapa.

Spanje boven gemiddelde

De organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft er al op gewezen dat Spanje ver boven het gemiddelde zit wat aantal uur huiswerk betreft buiten schooltijd. Het zou volgens deze organisatie gaan om 6,5 uur per week ten opzichte van een gemiddelde van 4,9 uur in 35 landen.

Stress, slecht slapen en gebrek aan zin in school

Vorig jaar liep de hoeveelheid huiswerk van Diego, een jongen van 10 jaar op een publieke school, zo de spuigaten uit met 3 uur per dag, dat zijn moeder een petitie startte. Deze petitie voor een rationalisering van het huiswerk dat in Spanje wordt gegeven werd al 215.000 keer ondertekend via Change.org. Bailen: ‘Men zou moeten kunnen kiezen uit scholen. Niet alleen tussen een- of tweetalig’. De stress, de uitputting, het slechte slapen en het gebrek aan zin om naar school te gaan van haar zoon motiveerde Bailen om de strijd tegen het huiswerk aan te gaan en er een boek over te schrijven dat heet ‘Hoe overleef je het huiswerk van je kind?’

Overladen lespakket

Iets anders is dat het vaak vooral aan de leraar ligt hoeveel huiswerk er wordt gegeven. Volgens Ceapa geven tussen 4 en 5 procent van de publieke scholen in Spanje nauwelijks tot geen huiswerk. De ervaring van die scholen is wel dat het erg moeilijk is om dat vol te houden vanwege de van boven opgelegde examens en het overladen lespakket dat kinderen jaarlijks te verwerken krijgen.

Bezuinigingen in onderwijs

Dat er de laatste jaren heel veel is bezuinigd in het onderwijs helpt niet mee. Ook is de hoge mate aan veranderingen jaarlijks binnen de teams van leraren een groot nadeel om een ander beleid op een school te introduceren. In Spanje worden leraren vanuit de overheid geplaatst op scholen. Helemaal aan het begin van hun carrière hebben leraren amper keuzevrijheid in waar ze aan de slag willen.

Staken

Het voorstel van Ceapa is nu om in de maand november ouders te bewegen te gaan staken en hun kinderen in het weekend geen huiswerk te laten maken. Zo wil men leraren en schoolbesturen zich bewust maken van het thema. Uiteindelijk zou veel minder huiswerk moeten leiden tot een prettiger familieleven, minder gestresste kinderen en extra tijd waarin kinderen gewoon kind kunnen zijn en kunnen spelen of tijd kunnen doorbrengen met vriendjes en vriendinnetjes. 

Hier kun je de petitie van moeder Eva Bailén tekenen en pleiten voor minder huiswerk in het Spaanse publieke onderwijssysteem.

Dit vind je misschien ook leuk