Proces rond brute moord Visser en Severein begonnen

door admin
Proces rond brute moord Visser en Severein begonnen

De stoffelijke resten van het paar werden na een vermissing van bijna twee weken gevonden. Ze zouden op 13 of 14 mei zijn vermoord. Dat waren de eerste dagen van hun vermissing. Visser en Severein lagen begraven op een finca even buiten de stad Murcia. Vanwege de brute wijze waarop Visser en Severein om het leven zijn gebracht, zorgde de zaak voor een grote opschudding in Spanje en in Nederland. De publieke belangstelling voor het proces dat woensdagochtend is begonnen in het Provinciale Hof van Murcia is dan ook groot. Men verwacht ruim 80 journalisten uit Spanje en Nederland.

Vijftig jaar cel

De openbaar aanklager eist vijftig jaar gevangenisstraf voor Juan Cuenca, de voormalige manager van de volleybalclub, waar Visser tussen 2009 en 2011 voor uitkwam. Vanwege een zakelijk geschil zou hij de moord hebben gepland. Hij zou nog 60.000 euro loon schuldig zijn aan Visser voor haar tijd bij de volleybalclub. Nadat de club in 2011 failliet ging en deze werd opgeheven, kreeg Visser haar geld niet meer. Daarbij had hij zakelijk ook met Severein te maken. Cuenca en Severein zouden samen hebben geïnvesteerd in een afgraving.

Schadevergoeding

Twee andere verdachten zijn de Roemenen Valentin Ion en Constantin Stand. Zij zouden door Cuenca zijn ingehuurd om de moord te plegen. Tegen heb wordt ook 50 jaar cel geëist. De vierde verdachte is Serafin Alba. Hij zou medeplichtig zijn omdat hij de andere verdachten toestemming had gegeven de verminkte stoffelijke resten van het vermoorde paar op zijn citroenboomgaard in Alquerías vlakbij Murcia te verbergen. Tegen hem wordt drie jaar gevangenisstraf geëist. Van de drie hoofdverdachten wordt bovendien nog een schadevergoeiding geëist voor een bedrag tussen 50.000 en 100.000 euro voor vier naaste familieleden van de slachtoffers.

Jury

Het proces begint met een selectie van de jury. Uit 20 voorgeselecteerde Spaanse burgers worden uiteindelijk 9 personen gekozen die het eindoordeel geven. Verder worden er 140 getuigen gehoord, zijn er 14 forensische en andere getuigendeskundigen aanwezig en 82 agenten om het geheel in goede banen te leiden. Naar verwachting zal het proces ongeveer twee maanden in beslag nemen.

Danko

Er zijn nog enkele zaken niet duidelijk rond de moordzaak. In de verklaringen van de verdachten zou ene Danko steeds naar voren komen. Echter men heeft het bestaan van deze figuur nog niet kunnen bevestigen. Daarbij zou een getuige op 14 mei een andere man naast Cuenca uit een auto hebben zien stappen bij de verlaten finca waar het Nederlandse paar net was vermoord. Tot slot verwees Severein in enkele e-mails een maand voor zijn noodlottige bezoek aan Murcia op ene ‘M’.

Schikkingsvoorstel

De verdachten ontkennen de feiten en probeerden recent tot een akkoord te komen met de familie van de slachtoffers. Ze zouden een straf van twintig jaar aanvaarden in ruil voor een bekentenis van doodslag in plaats van moord. Dit voorstel werd afgewezen. De strategie van de advocaten van de verdachten is nu om aan te tonen dat er geen vooropgezet plan bestond om Visser en Severein om het leven te brengen. De moord zou een gevolg zijn geweest van een uit de hand gelopen ruzie.

Dit vind je misschien ook leuk