VN wil onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld in Catalonië

door admin
VN wil onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld in Catalonië

Hij verwees daarmee naar de zeer onrustig verlopen referendumdag waarbij 893 mensen gewond zijn geraakt bij confrontaties met agenten van de Nationale Politie en de Guardia Civil. Beelden van die confrontaties zijn de hele wereld overgegaan. De Catalaanse premier heeft al aangekondigd het proces te starten voor een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring later deze week. Hij baseert dat op de uitslag van het referendum. Naar zeggen van zijn regering was 90 procent van de Catalanen voor afscheiding en hebben 2,26 miljoen Catalanen gestemd. Dat zou een opkomst zijn van iets meer dan 42 procent.  

Oplossing via dialoog

Verder zei Al Hussein dat de reactie van de politie ‘proportioneel’ moeten zijn en dat de huidige siuatie ‘opgelost moet worden via politieke dialoog, met een totaal respect voor de democratische vrijheden’. Eerder op maandag sprak de Europese Commissie zich uit over Catalonië en 1O. ‘Geweld mag nooit een instrument zijn van de politiek’. Verder roept de EC ‘alle betrokkenen’ op om in plaats van de confrontatie de dialoog aan te gaan, zo sprak Margaritis Schinas, de woordvoerder van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. ‘Het antwoord moet met volledig respect voor de Spaanse grondwet en de fundamentele rechten van de burgers die daaronder vallen, tot stand komen’, zo ging Schinas voort. 

EC: ‘Referendum niet legaal’

In de eerste reactie bevestigde de EC opnieuw dat onder de Spaanse grondwet de volksraadpleging van gisteren in Catalonië ‘niet legaal‘ was. En zegt opnieuw, ondanks de groeiende internationalisering van het conflict, dat het gaat om een ‘interne Spaanse kwestie’ die ‘in lijn met de Spaanse consitutionele orde aangepakt moet worden.

Dit vind je misschien ook leuk