5 tips voor veilig internetten

door admin
5 tips voor veilig internetten

Om onze kosten buitenshuis zo laag mogelijk te houden is wifi ontzettend handig. Maar wist jij dat het gebruik maken van openbare wifinetwerken niet altijd even veilig is en dat met een paar klikken hackers jouw persoonlijke informatie kunnen achterhalen? Met de volgende tips zorg je ervoor dat je ook buitenshuis veilig gebruik maakt van het internet.

1. Log niet in op wifinetwerken zonder wachtwoord

Een manier waarop je cybercriminaliteit tegen kunt gaan is door niet in te loggen op openbare netwerken zonder wachtwoord. Moeilijk, want ze zijn tegenwoordig overal te vinden én gratis! Het grote nadeel aan dit soort netwerken is dat vrijwel iedereen er een kan maken en iedereen er gebruik van kan maken, zo ook mensen met kwade bedoelingen. Vraag dus altijd na of de plek waar je bent wifi heeft en wat het wachtwoord is.

2. Maak buitenshuis gebruik van een VPN

Moet je toch echt inloggen op een openbaar netwerk omdat je bijvoorbeeld online werkt of er gewoon even geen andere optie is? Dan is het een goed idee om gebruik te maken van een VPN, ofwel Virtueel Privaat Netwerk. Een VPN verbergt jouw locatie en IP adres en versleutelt de persoonlijke communicatie op jouw apparaat. Hierdoor kun je overal veilig gebruik maken van hotspots: of dat nou in de trein, op het vliegveld of een van jouw favoriete cafés is.

3. Deel geen persoonlijke gegevens op openbare netwerken

Heb je geen VPN en moet je uit nood toch inloggen op een openbaar netwerk? Zorg er dan in ieder geval voor dat je geen wachtwoorden, e-mails en bankgegevens deelt. Hiermee voorkom je dat je persoonlijke informatie wordt opgepikt door gluurders.

4. Gebruik mobiel internet

De beste manier om veilig te internetten is natuurlijk: geen gebruik maken van openbare wifinetwerken. Maak wanneer mogelijk altijd gebruik van je mobiele netwerk. Ben je in het buitenland? Dan kan het handig zijn om een lokale simkaart aan te schaffen zodat je minder gebruik hoeft te maken van openbare wifinetwerken.

5. Kies slimme wachtwoorden

Tot slot is het handig om slimme wachtwoorden te kiezen. Ze zijn super vervelend, maar wel ontzettend belangrijk. één manier waarop je een goed wachtwoord maken is door een zin te vormen, vervolgens alle eerste letters achter elkaar te zetten en er wat nummers, zoals je geboortejaar er tussen te zetten. Anders, kun je ook altijd gebruik maken van een wachtwoordgenerator

Kort samengevat, is het handig om geen gebruik te maken van openbare wifinetwerken. Moet het toch? Wees dan extra voorzichtig en voorkom cybercriminaliteit.

Dit vind je misschien ook leuk