Alles over de aanvaarding van een nalatenschap in Spanje

door admin
Alles over de aanvaarding van een nalatenschap in Spanje

Een erfenis in Spanje kan net als in Nederland en België aanvaard of verworpen worden. In geval van aanvaarding moeten de volgende documenten worden overlegd om de akte van aanvaarding en de toekenning van de nalatenschap te doen verlijden. 

Allereerst is de overlijdensakte nodig. Deze wordt afgegeven door de burgerlijke stand van de plaats van overlijden.

Vervolgens moet het certifcaat van het Register van de Uiterste Wilsbeschikking overlegd kunnen worden. Hierin staat vermeld of de overledene een testament heeft opgemaakt of niet. Om dit aan te kunnen vragen, moeten we over een overlijdensakte beschikken.

Dan is het testament nodig, indien er een testament werd verleden.

Men moet het NIE-nummer van de erfgenamen kunnen overleggen. Dit is het Spaanse fiscaal nummer.

Ook nodig is een koopakte van de onroerende zaak in Spanje.

Tot slot moet een bankcertificaat met het saldo op de dag van overlijden getoond kunnen worden.

Erfbelasting

Nadat de akte van aanvaarding ten overstaan van de notaris is ondertekend, moet de erfbelasting worden betaald. Dit moet binnen een periode van zes maanden vanaf de datum van overlijden gebeuren. Om de erfbelasting te berekenen, zijn de volgende factoren van belang:

  1. De verwantschap met de overleden persoon. De volgende reducties worden toegepast: Als het gaat om afstammelingen en/of adoptiekinderen onder 21 jaar zal een vermindering op het bedrag van de belasting gelden van 15.956,87 euro, plus 3.990,72 euro voor het aantal jaren tot de leeftijd van 21 tot een maximale vermindering van 47.858,59 euro. 
  2. In geval van afstammelingen en/of geadopteerde kinderen boven de 21, ouders, adoptiefouders geldt een vermindering van 15.956,87 euro. Als de erfgenamen broers zijn, tantes of ooms, neven of nichten van de overledene  bedraagt de vermindering 7.993,46 euro.
  3. Indien de onroerende zaak die men erft de familiewoning is wordt een vermindering toegepast van 95% wanneer de erfgenamen echtgenoot zijn, kinderen of ouders, of een verwantschap van meer dan vijfenzestig jaar oud die samengewoond heeft met de overledene voor meer dan twee jaar voorafgaande aan het overlijden, met een grens van 122.606,47 euro. Het is nodig om de woning gedurende tien jaar te behouden.

In Andalusië zal de erfbelasting nul zijn als de waarde van de goederen en rechten niet hoger ligt dan 250.000 euro, mits hier aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 

  • Als de erfgenamen kinderen zijn, adoptiekinderen, echtgenoten of geregistreerd partnerschap hebben ingeschreven in de Registers van Geregistreerde Partnerschappen van de Autonome Gemeenschap van Andalusië, ouders en adoptieouders.
  • Hun voorbestaand vermogen niet hoger is dan 678,11 euro.

 

Welex, uw advocaat in Spanje

 

Voorkom zorgen en problemen in een vermoedelijk toch al zware en emotionele tijd en neem een in erfrecht gespecialiseerde advocaat van Welex in de arm. Deze zal alle documentatie voor u klaar maken om de aanvaarding van de nalatenschap in goede banen te leiden en te voltooien. Met Welex wordt de aanvaarding van de nalatenschap voor u een eenvoudige procedure. Neem vandaag nog contact op met Welex in Marbella.

Dit vind je misschien ook leuk